EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

50 изби на „Златен ритон“ & Дегустациите започнаха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50 изби на „Златен ритон“ & Дегустациите започнаха

mail08:00 | 03.03.2015прегледи 1778 коментарикоментари 0


Със силна конкуренция започна 21-ото издание на Международния конкурс за вина, винено бренди, ракии и спиртни напитки за наградите на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2015“. 50 фирми, от които 20 чуждестранни, са претенденти за приза „Златен ритон“, известен като „Винения Оскар", златни и сребърни медали. Това съобщи инж. Рада Виденова, главен секретар на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), на пресконференция в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив, където се провеждат дегустациите.
Броят на участниците в състезанието е рекорден, отбеляза Рада Виденова. Той повтаря успеха от миналата година. Претендентите от чужбина идват от Италия, Чехия и Молдова. „От българска страна се включиха много нови малки изби, някои от тях за първи път, затова с нетърпение очакваме резултата от техния дебют“, добави главният секретар на НЛВК, която организира престижния конкурс.
Журито ще опита над 250 проби в три категории – бели, розе и червени, в които има по две подгрупи – за млади и за стари вина. Превес отново имат дегустаторите от чужбина, те са 12 от общо 20 оценители, като българските също са със солиден опит от участието си в комисии на международни конкурси.
В журито са поканени експерти от Германия, Италия, Швейцария, Холандия, Румъния, Чехия, Полша, Франция, Италия и Белгия, които са еножурналисти, търговци и винени консултанти. „Това са известни дегустатори, които ще отнесат със себе си впечатленията от нашите вина, както и от избите, които ще посетят тук. Ще се създадат и предпоставки за реални бизнес взаимоотношения, тъй като те, заедно с още 10 чуждестранни търговци, ще посетят и Международната изложба „Винария 2015”, която стартира на 4 март. Гостите са от държави, които представляват важни за България винени пазари“, коментира Виденова.
За да се гарантира независимост и обективност на оценките, използваме компютърна система, поясниха от НЛВК. Голямата награда „Златен ритон“ се дава само на едно вино в група, но при условие, че някоя от пробите е получила над 90 точки от максимални 100, в противен случай призът не се присъжда.
„2014 година беше трудна за бранша поради лошите метеорологични условия. На места реколтата беше напълно унищожена. Разбира се, има и места, където колегите успяха да съхранят гроздето и получиха добри вина. Тези добри вина ще дегустира журито“, каза Рада Виденова.
Имената на победителите ще бъдат обявени на 4 март на церемонията „Нощта на Златния ритон“. От следващия ден наградените вина може да бъдат опитани и от посетителите на „Винария 2015“.
Българската винена индустрия отново има продукти, с които да се похвали, а „Винария“ ще ги покаже по нов и много атрактивен начин, изтъкна д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който организира изложението съвместно с НЛВК.
На него за първи път се прави Град на виното, където близо 40 наши и чуждестранни изби представят своите колекции. Той пресъздава атмосферата на българските възрожденски селища със своите малки къщи и пъстра главна улица. Има зони за експозиции, за гурме демонстрации, за презентации и за отдих, пресцентър и бутик, където ценителите могат да купят изискани вина на заводски цени. Всеки ден посетителите ще се забавляват с културна програма.

История на Международен конкурс за вина, винено бренди, ракии и спиртни напитки

У нас първият Международен конкурс за вина, ракии и винено бренди е проведен през 1962 г. в София, следван през 1972, 1976, 1980 и 1984 г. от издания в Слънчев бряг - всички под патронажа на Международната служба за лозата и виното OIV, т.е. според правилата и критериите на най-авторитетните конкурси по света.
Националната лозаро-винарска камара възобнови тази традиция по случай 20-годишния юбилей на „Винария“ през 2012 година. Така Националните дегустации, които определяха призьорите на изложбата, станаха международни.
Целта на конкурса е да осигури възможност за международно признание на участващите производители. Регламентът съответства на стандартите на OIV.
Партньори на НЛВК в организирането на конкурса са Международен панаир Пловдив, катедрата по винопроизводство в Университета по хранителни технологии, Съюзът на енолозите и парк-хотел „Санкт Петербург“.

Паралелно с международния конкурс се провеждат и традиционните Национални дегустации на вина, ракии и винено бренди. Голямата награда е “Бъчвата на НЛВК”.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg