EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5% спад в цената на петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5% спад в цената на петрола

mail10:35 | 26.05.2017прегледи 1549 коментарикоментари 0


Петролът се обезцени с близо 5% въпреки решението на ОПЕК да удължи с девет месеца действието на споразумението от края на миналата година за намаляване на производството на важната енергийна суровина.

На среща в четвъртък във Виена Организацията на страните износители на петрол и няколко други водещи производители извън ОПЕК, включително Русия, се съгласиха да удължат до края на март 2018-а година одобреното през ноември миналата година споразумение за намаляване на добивите с около 1,8 млн. барела на ден, което трябваше да действа през първите шест месеца на настоящата година.

Търговците на пазарите на суровини обаче вече бяха "отработили" подобно решение и дори бяха разочаровани от него с оглед на спекулации и на техни очаквания в последно време, че може да се стигне до споразумение за удължаване на срока с година (с 12 месеца) и/или да се договори още по-агресивно намаляване на производството на петрол.

Това доведе до ликвидиране на "дълги" позиции в петролни фючърси след края на срещата на ОПЕК, което причини много силен ценови спад. Фючърсите на американският суров петрол с доставка през юли приключиха търговията в четвъртък със спад от цели 4,8% до 48,90 долара за барел - най-ниско ниво от 16-и май и най-драматично ценово понижение от 4-ти май. Аналогичните фючърси на петрола сорт "Брент" пък се сринаха с 4,6% към 51,46 долара за барел.

На последвалата вчерашната среща на ОПЕК пресконференция, петролният министър на Саудистска Арабия Халид ал-Фалих каза, че петролният пазар се намира по пътя на своето възстановяване, но е необходимо повече време за завръщане на предлагането на ценната суровина към нейните петгодишни осреднени нива. Според анализатори удължаването с девет месеца на настоящото споразумение за ограничаване на добивите отразява опасенията на водещите производители, че прекалено големите налични складови запаси на петрол продължават да натискат цените и че ще отнеме по-дълго от очакваното време за постигане на баланс между търсене и предлагане.

Британската банка Barklays посочи, че продължаващото намаление на производството ще доведе до по-нататъшно свиване на раздутите складови петролни запаси, но добави, че целта на ОПЕК да се намалят тези запаси до петгодишната им средна стойност няма да бъде постигната в рамките на новия удължен срок до края на първото тримесечие на 2018-а година. Други анализатори, включително от банките Goldman Sachs и Jefferies пък заявиха, че нормализирането на запасите от петрол може да се случи в началото на следващата година.

В същото време обаче повечето анализатори смятат, че намаляването на добивите от страна на ОПЕК ще подкрепи по-нататъшното повишаване на американското петролно производство. Ан-Луиз Хитъл, вицепрезидент по енергийната консултантска компания "Ууд Макензи" заяви пред Ройтерс, че решението от Виена изпраща сигнал за продължаваща подкрепа от страна на ОПЕК на цените на петрола, но това ще помогне на американските офшорни сондажи да осъществят техните планове за увеличаване на производството.

Според последни данни на Енергийната информационна агенция (EIA), американското производство на петрол се е повишило с 10% от средата на 2016-а година насам, надхвърляйки 9,3 млн. барела на ден, което вече доближава добивите в САЩ до нивата на най-големите производители в света като Русия и Саудитска Арабия.

ОПЕК, която се съгласи на още девет месец на съкращаване на добивите, остави петролните цени на милостта на петролните складови запаси, както и на производството и на търсенето в САЩ, посочи пред Ройтерс Грег Маккена, главен маркетингов стратег на брокерската къща AxiTrader.

От банката Goldman Sachs пък предупреждават, че най-големият риск за петролните пазари е това, което ще се случи през следващата година и по-специално в края на новото споразумение, което изтича на 31-ви март 2018-а година. С оглед на факта, че производството на САЩ нараства стабилно, а ОПЕК и нейните съюзници може би ще увеличат тяхното производство след края на първото тримесечие догодина, за да си възвърнат загубения пазарен дял, мнозина търговци вече очакват понижение на петролните цени.

В началото на днешната търговия петролът остана под натиск от продажби преди обаче цените да опитат известен отскок при старта на европейската търговия. Фючърсите на американския лек суров петрол се повишават с 0,6% към 49,18 долара за барел, а на петрола сорт "Брент" - с 0,8% към 51,84 долара за барел, след като по-рано през деня те удариха нови близо десетдневни дъна съответно от 48,21 и от 50,88 долара за барел./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153