EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5 исторически градове, проучени от НИНКН

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 исторически градове, проучени от НИНКН

mail09:15 | 10.10.2023прегледи 327 коментарикоментари 0


Пловдив, Несебър, Баня, Свежен и Скорците са първите 5 исторически места, проучени в рамките на Териториална програма на НИНКН. Институтът представя резултатите и изводите от първия етап на програмата.

Целта на Териториалната програма е да направи оценка на състоянието на недвижимото културно наследство и да идентифицира нови обекти, които допринасят за облика, историческия разказ и културната памет.

Експертите документираха състоянието на сградите и средата в 5-те населени места, събраха стотици новооткрити архивни документи, карти и скици, изследваха тенденции. Беше направен и първият у нас дигитален двойник на цял град – на Старинния Несебър, един от българските обекти в списъка на световното културно наследство.

Проучванията показват актуалното техническо състояние и степен на автентичност на сградите и средата, характера на намесите в тях, промените в градоустройствената тъкан. Информацията е систематизирана в GIS базирана електронна платформа, за да се използва за анализи и планове за действие.

Териториалната програмата ще обхване поетапно цялата страна. Тя се осъществява в изпълнение на Закона за културното наследство и с одобрението на министъра на културата.

В програмата участват архитекти, археолози, историци, изкуствоведи и инженери от екипа на НИНКН, но и външни експерти, с които се разширява кръга на пазителите на недвижимото културно богатство на България.

Институтът подписани споразумения за партньорство с университети и сдружения, работещи в сферата на опазването на недвижимото културно наследство. Започна обучение на архитекти в областта на изучаването и документирането, които ще се включат в следващите етапи на Териториалната програма.  

Организирането на цялостно проучване на населените места е ефективен начин за създаване на пълна и ясна картина на недвижимото културно наследство в степен, каквато работата по отделни обекти не може да осигури.

Териториалната програма поставя диагноза на състоянието на недвижимите ценности и дава началото на обществен разговор за националната ни идентичност и културна принадлежност.

За значението на недвижимото културно наследство за развитието на един град или село. За влиянието на градската среда върху хората и обществото. За сблъсъка между опазването недвижимото културно наследство и съвременните градски процеси. За това как недвижимото културно наследство може да бъде развивано като икономически ресурс с висока добавена стойност. И какво наследство ще оставим.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg