EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

5 практически последици за британците от Brexit

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 практически последици за британците от Brexit

mail06:50 | 26.06.2016прегледи 1991 коментарикоментари 0


Лондон, /Франс прес/
     Независимо дали живеят в Обединеното кралство, или в друга страна от Европейския съюз, в ежедневието на британските граждани вероятно бързо ще започнат да се усещат последиците от излизането на страната от ЕС. Какви са основните промени, които могат да се очакват от тази раздяла.
    
    За британците в Обединеното кралство
    ----------------------------------------------------------
ВИЗИ
    Най-непосредственото и осезаемо отражение вероятно ще се почувства при свободата на движение на британските граждани в другите страни от ЕС. Ако досега за придвижването им в шенгенското пространство беше необходим само обикновен документ за самоличност, макар Великобритания да не беше част от него, след излизането от блока на 28-те британците ще трябва да имат виза, за да пътуват в континентална Европа. Досега само 44 от 219 държави изискваха визи за британски граждани.
    
ПЪТУВАНЕ
   Британските домакинства ще трябва да се подготвят да плащат повече от преди, ако искат да прекарат почивката си на Стария континент - не само защото сривът на лирата спрямо еврото неизбежно ще намали покупателната им способност, а и по силата на общностните споразумения, които позволяват на всяка европейска авиокомпания да оперира без ограничения в честотата, капацитета или цените в европейското въздушно пространство.
    "Единният пазар даде възможност на "Райънеър" да популяризира революцията с евтините полети в Европа", припомни в средата на май генералният директор на британската нискотарифна авиокомпания Майкъл О'Лиъри.
    Да не говорим за цените на роуминга при мобилните телефони, които също бяха хармонизирани на европейско равнище, или за възможностите, които предоставят  европейските регулации - например да получиш парично обезщетение при закъснение или анулиране на полет.
    
РАБОТНИ МЕСТА
    Макар привържениците на Брекзита да превърнаха гарантирането на работните места на британците в един от стълбовете на кампанията си, има вероятност в резултат от излизането на Великобритания от ЕС много работни места да бъдат преместени другаде, особено при големите банки, които имат офиси в лондонското Сити.
     Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на "Джей Пи Морган", предупреди в началото на юни, че американската банка, която има повече от 16 000 служители на шест места във Великобритания, може да съкрати от 1000 до 4000 души, предимно работещи в бекофисите и търговските зали. "Морган Стенли", на свой ред, възнамерява да прехвърли в ЕС 1000 от общо 6000 работни места в Обединеното кралство, а "Голдман Сакс" се очаква да премести в ЕС най-малко 1600.
    
    За британците, живеещи в Европа
    --------------------------------------------------
    Брекзитът очертава още по-голяма главоблъсканица за 1,3 милиона британци, които живеят в други европейски страни, най-вече Испания (319 000 души), Ирландия (249 000), Франция (171 000) и Германия (100 000).
ПЕНСИОНЕРИ
    Доходите на пенсионираните британци може да започнат се топят като сняг поради силното обезценяване на лирата, което може да застраши инвестициите им в имоти в приемната държава.
    "Аз получавам пенсията си в лири във Великобритания и ще гледам безпомощно като доходите ми намаляват. Ще се питам какво да жертвам - почивката ли, колата ли или къщата - и да се върна", прогнозира Брайън Хинчклиф, пенсиониран учител, който от 2000-та година живее в Перигор, Франция.
    
ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА
    Друг проблем възниква със здравното осигуряване на британците, живеещи в чужбина, например във Франция, където те се ползват от националната система за здравеопазване, но по силата на двустранно споразумение за това плаща британско обществено здравеопазване. В същия дух отсега нататък от британците, работещи в ЕС, може да започне да се изисква разрешително за работа.
    
ЕВРОКРАТИ
    Професионалната съдба на около хилядата британски чиновници, работещи в европейските институции, най-вече в Брюксел, също изглежда по-несигурна от всякога. Някои от тях вече обмислят да придобият второ европейско гражданство, по-специално белгийско.
    Нови граници?
    ---------------------------

ГЕОГРАФИЯ
    Излизането на Великобритания от ЕС може да има и една по-неочаквана последица - да направи отношенията с някои от непосредствените й съседи проблематични. Испания може да се изкуши да затвори границата си с Гибралтар - прилепена към Андалусия скалиста територия с площ 6 кв. км, на която живеят 33 000 британци.
    В по-северната част на Европа Брекзитът може да доведе до въвеждане на граница между Северна Ирландия и Ирландия, което ще затрудни ежедневното придвижване на хиляди хора.
/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876