EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Путин & Ердоган стопиха леда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Путин & Ердоган стопиха леда

mail14:20 | 29.06.2016прегледи 1443 коментарикоментари 0


Разговорът по телефона между президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин е бил "много плодотворен и положителен", според източници от турското президентство, съобщава Ройтерс. Той е продължил 40 минути, уточнява турската NTV, като се позовава на източници от администрацията на турския президент. Двамата президенти са изразили готовност да съживят двустранните отношения и да се борят заедно срещу тероризма, се посочва в съобщение на службата на Ердоган. Двамата също така се съгласили по време на разговора да се срещнат лично, се посочва в съобщението, като се отбелязва, че трябва да бъдат предприети "необходимите стъпки" към възстановяване на отношенията.

zoom_sss

В съобщение на канцеларията на руския президент се отбелязва, че руският лидер е  възложил на правителството да влезе в преговори със съответните турски власти, за да се възстанови взаимноизгодно сътрудничество в търговията, икономиката и други сфери. Също така да се премахнат ограничителните мерки по отношение на посещението в Турция от руски туристи. В този случай е желателно турското правителство да предприеме допълнителни стъпки, за да се гарантира сигурността на руските граждани на територията на Турция.
Беше договорено, че външните министри на двете страни ще се срещнат на 1 юли тази година в Сочи по време на среща на министрите на външните работи на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. На тази среща ще бъде обсъдено положението в региона с акцент върху сирийскато криза, както и актуални въпроси на по-нататъшното развитие на руско-турските отношения.
Руският и турският президенти се договориха да се проучи възможността за скорошна лична среща.

По-рано на обяд стана ясно, че руският президент Владимир Путин разговаря по телефона с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Това бе първият разговор между Путин и Ердоган, след като през ноември Турция свали руски военен самолет Су-24, участващ в антитерористична операция в Сирия, при което катапултиралият се пилот бе убит във въздуха. Вторият пилот бе спасен. В понеделник турският президент изпрати писмо до руския си колега, изказвайки съжаление за свалянето на самолета.


Тагове: Путин, Ердоган
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg