EUR 1.9558
USD 1.7410
CHF 1.7441
GBP 2.1924
CNY 2.5141
you tube
mobile version

4-год. дъно на инвеститорските нагласи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4-год. дъно на инвеститорските нагласи

mail11:31 | 09.01.2019прегледи 458 коментарикоментари 0


Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната се влошиха през януари за пети пореден път, достигайки най-ниско ниво от четири години насам, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix. Според базираната във Франкфурт компания еврозоната е опасно близо до икономическа стагнация (нулев растеж).

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред 998 инвеститори в еврозоната, проведено между 3-ти и 5-и януари, се понижи до -1,5 пункта от -0,3 пункта през декември. Въпреки че очакванията на финансовите пазари бяха за още по-силен спад до -2,0 пункта, това представлява трайно влошаване на инвеститорското доверие за пети пореден месец и негова най-ниска стойност от декември 2014 година.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се понижи от 20,0 пункта в края на 2018-а до 18,0 пункта през януари, достигайки най-ниско ниво от януари 2017 година насам, докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи се влоши до -19,3 пункта от -18,8 пункта през предходния месец, отбелязвайки най-ниско ниво от август 2012 година.

"Тези данни предполагат, че еврозоната е опасно близо до икономическа стагнация", отбеляза изпълнителният директор на Sentix – Манфред Хюбнер и предупреди: "Нито политиците, нито централните банки изглежда наистина са схванали степента на загуба на позитивната инерция".

Той също така посочи, че продължаващите протест на т.нар. "жълти жилетки" във Франция може да навреди още по-силно на инвеститорските нагласи в еврозоната, като в същото време възможният "твърд" Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС без сделка) и липсата на подкрепа от представянето на световната икономика остават негативни фактори. Междувременно постигнатото споразумение на Европейската комисия с Италия относно бюджета на страна за настоящата година може да предостави известно облекчение на инвеститорските нагласи в региона на единна валута.

От института Sentix отбелязват, че въпреки рисковете от стагнация в еврозоната, инвеститорите не очакват централните банки да предоставят скорошна подкрепа за европейската икономика. Барометърът "политика на централната банка" дори леко спадна през януари от -7,25 до -8,5 пункта, което е в още по-голяма тежест за пазарите на облигации, въпреки че инвеститорите значително намалиха непосредствената си загриженост по отношение на инфлацията вследствие на рязката низходяща корекция на цените на петрола. Съответният индикатор, оценяващ инфлационните притеснения, нарасна рязко през януари от -11,5 пункта до -4,25 пункта, достигайки най-високата стойност от март 2016 насам.

Инвеститорските нагласи продължават да се влошават и в рамките на Германия, като съответният индекс се понижи от 7,2 пункта през декември до 6,1 пункта през януари, достигайки най-ниско ниво от октомври 2014-а година. Индексът, измерващ бъдещите нагласи, се влоши през януари до -19,0 от -18,3 пункта (най-ниско ниво от август 2012-а), докато индексът на текущото икономическо представяне – от 36,3 пункта в края на 2018-а до 34,8 пункта (най-ниско ниво от септември 2016-а година).

Дори нагласите в САЩ се влошават в началото на новата година, като съответният общ индекс на инвеститорските нагласи спадна през януари от 11,0 до 6,6 пункта (най-ниско ниво от февруари 2016-а), като индексът на текущата икономическа ситуация отслабна от 49,8 пункта през декември до 42,3 пункта през януари (най-ниско ниво от октомври 2017-а), а индексът на бъдещите нагласи се влоши до -23,8 пункта от -21,8 пункта месец по-рано (най-ниско ниво от август 2011-а година).

Известното подобряване на инвеститорските нагласи в началото на новата година се отчита единствено в страните от Източна Европа, където обшият индекс се повиши през януари до -3,0 от -,35 пункта през декември, индексът на текущата икономическа ситуация се подобри до 7,8 от 6,8 пункта, а индексът на бъдещите нагласи стабилизира за втори пореден месец на ниво от -13,3 пункта.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 997