EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

38,5% искат Плевнелиев за президент

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

38,5% искат Плевнелиев за президент

mail15:10 | 20.09.2011прегледи 595 коментарикоментари 0


Към средата на септември около 60% от българските граждани, имащи право на глас заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори. Макар и с малко, мобилизацията за местните избори (62%) продължава да е по-висока, отколкото за президентските (59%). Интересното е, че най-висок е делът на нежелаещите да гласуват в две твърде различни социални групи – от една страна, софиянци и частните собственици, от друга – малките градове и хората с ниски доходи и образование, сочи проучване на Алфа Рисърч..
Известните към момента на стартиране на проучването кандидат-президенти се разпределят в две групи:
 - Основните претенденти – Плевнелиев, Калфин и Кунева
 - Втора група – Сидеров, Христов, Каракачанов, Семов и др.
Профилът на гласуващите за Росен Плевнелиев съвпада почти изцяло с избирателите на ГЕРБ, с две разлики. Първо, той е подкрепен по-силно от интелигенцията, хората със свободни професии, (където ГЕРБ губи позиции) и второ, от десните избиратели, докато ГЕРБ стои много „по-центристки”.
Експресно проучване, проведено сред умален модел на националната извадка в края на основното изследване, показва, че „приятелският огън“ от Цветан Цветанов към Росен Плевнелиев е получил широк обществен отзвук, но, поне за момента, не е оказал значимо влияние върху електоралните нагласи. 46% от анкетираните заявяват, че следят внимателно развитието на казуса, 33% са чули само най-общо, а до 21% скандалът не е достигнал. Няма единна картина в общественото мнение по този казус. Общото усещане е, че проблем има, че замесените не са постъпили по регламентирания начин, но в крайна сметка най-важното е, че Росен Плевнелиев не е дал подкуп. Най-много негативи от случая понася Цветан Цветанов, за когото 64% от хората смятат, че е направил гаф, като първо е разказал за случая, а после е трябвало да се оправдава. 61% са на мнение, че въпреки, че не е дал подкуп, Росен Плевнелиев също носи отговорност, тъй като не е съобщил на компетентните органи. Като претеглят всички за и против обаче, а и вероятно на фона на цялостната корупционна среда, в която действа българският бизнес, 62% от анкетираните са на мнение, че Плевнелиев излиза победител от казуса, тъй като не е дал искания или „подсказания“ подкуп. 29% са на обратното мнение.
Ивайло Калфин успява да събере гласовете на значителна част от червения електорат, но за момента не съумява да привлече по-широки социални групи. Изследването е проведено на терен в момента на обявяването на Стефан Данаилов като кандидат за вицепрезидент и само частично отразява евентуалния ефект от тази подкрепа. Всеки десети симпатизант на БСП обаче все още храни симпатии към Кунева, а не към собствения си кандидат.
Сред основните претенденти, Меглена Кунева е кандидатът с най-разнороден, но и най-неопределен профил. Тя привлича гласовете на 19% от левите избиратели, 14% от центристите и 24% от обявяващите се за десни. Като цяло най-сериозният проблем пред нея е слабата мобилизация на симпатизантите й, поради което в началото на кампанията отстъпва пред по-силно активизираните избиратели на Калфин.
Предвид динамиката на нагласите, в хода на кампанията са възможни размествания както между претендентите с по-малки разлики помежду им, така и скъсяване на дистанциите между водещите трима.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165