EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

38 евро за хижа в Алпите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

38 евро за хижа в Алпите

mail18:15 | 12.04.2010прегледи 1699 коментарикоментари 0


Маргарита Йорданова, Анси, Франция, специално за Economynews.bg

 

Годината 2018 е изпълнена с надежда за град Анси във Франция. Тогава алпийското градче има шанс да стане домакин на Зимните олимпийски игри.
Неслучайно той е определян като столица на планинските спортове. Разположен в подножието на Алпите, Анси притежава уникална природа. В сърцето на селището е езеро, а наоколо има невероятна планинска панорама. Ски курортите, които са в близост до града са Semnoz, La Clusaz, Le Grand Bornand, Manigod, Saint Jean de Sixt, les Saisies и Megeve. La Clusaz и Le Grand Bornand са едва на 25 км от града и има постоянен транспорт до там.
Билетът за автобус и до двата курорта е по 17 евро в двете посоки.
И макар, когато за първи път видях Алпите, те да ми напомниха на Родопите, като се качиш там осъзнаваш величието им.
В Clusaz има 84 ски писти или над 132 км, в които са включени 72 хектара, оборудвани с изкуствен сняг. Близо 55 лифта обслужват курорта, а скиори от всякакво ниво могат да се радват на зимните спортове до края на април. От 1985 г. досега курортът е бил домакин на близо 18 състезания и първенства.
За ски екип се плаща по 8 евро, а картата за използване на пистата е около 4 евро. Но за истински запалените скиори това едва ли е толкова много. В България практикуването на зимни спортове също струва доста. Нека не забравяме обаче, че да се спускаш по Алпите е безценно изживяване.
Но дори да не сте фен на зимните спортове, не може да сте до Алпите и да не се качите по тях. Все едно да сте в Рим и да не видите папата. Точно това  направих и аз – една разходка сред приказна атмосфера.
Цените разбира се никак не са по българския джоб. Най -евтината напитка е кафе – само 1.8 евро. Капучиното достига 4.5, а бирата е от 3.50 до 5 евро. Сандвичите варират около 7 евро. Задължително е обаче да опитате от греяното вино. Цената му е около 4 евро, а вкусът на френско топло вино с подправки е неповторим. Няма по-добра напитка за згряване сред преспите сняг.
Любопитно е да се види и пазара, който много напомня атмосферата на българските тържища. Навалица, шум, пазарене, всевъзможна стоки – всичко това в планината.
Типичен спорт тук е cross country skiing – разходка из снега със специални обувки, които наподобяват малки ски. Срещу 38 евро на човек спокойно може да отидете на хижа в Алпите. Хижите са с голяма трапезария и кухня и общи спални помещени, където няма легла, а куп дющеци един до друг на земята. Спокойно се събират по 50 човека. Обикновенно, за да стигнете до хижата, трябва да походите из планитата около един час. Освен това в тези пари се включва вечеря. Посрещат ви с греяно вино и традиционни за този регион ястия като tartifette и фондю. След като ви сервират, стопаните си тръгват и ви оставят да се забавлявате на воля.
А Mont Blanc е едва на 1 час разстояние от френското градче. За ентусиастите, които искат да се качат дотам има лифт за 40 евро в двете посоки. Разбира се не се стига до самия връх, но се качваш на височина над 2 хил. м.
Всичко това дава предимство на града в надпреварата с Мюнхен (Германия) и Пьончан (Република Корея). До момента четирима партньори на високо равнище осигуряват подкрепа на организационния комитет - това са AREA-Eiffage (France-based construction group), BPCE (French banking group), CNR (French electricity provider) и Somfy (French automatic control solutions provider). Зад кандидатурата на града е и CNOSF (National Sporting Committee of France), от което веднага следва и подкрепа от страна на Orange, Adidas, EDF, Française des Jeux (френската лотария) и Tarkett. Клуб от 40 компании, представители на бизнеса в региона, също ще застанат зад града.
Плюс за Анси е, че 80% от инфраструктурата му е изградена вече, така че нужните му за игрите пари  са 231.5 млн. евро.  65% от съществуващите писти тук са одобрени за състезания като световната купа, което също е предимство.
Остава да дойде лятото на другата година, когато ще е ясно дали градът ще е домакин на следващата Олимпиада. Но дори да не спечели, туризмът, който може да се развива тук, заради приказната атмосфера, си остава.


Тагове: Алпи, хижа, почивка
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4211