EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

360 млн. лв. за отпадъците на София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

360 млн. лв. за отпадъците на София

mail11:00 | 21.12.2012прегледи 524 коментарикоментари 0


Европейската комисия даде одобрението си за втората фаза на проекта за изграждането на Интегрираната система за управление на отпадъците на столицата. Комисарят по регионалната политика Йоханес Хаан сложи подписа си под решението за официалното одобрение.
Втората фаза предвижда изграждане на Завод за механично-биологично третиране на отпадъците. Той е част от цялостната система за дълготрайно и ефикасно решение за отпадъците на столицата и е на стойност около 200 млн. лв. Чрез него ще се осигури оптимално рециклиране на метал, пластмаса и хартия, ще се оползотворяват биоразградимите отпадъци, високоенергийната фракция, отделена от общия поток отпадъци, ще се използва за производство на енергия. Избраната технология е заводът да произвежда RDF гориво. Според анализа на Европейската инвестиционна банка това е икономически по-изгодният вариант, който ще спести на софиянци 150 млн. лв. за 20 години, а животът на депото ще се удължи два пъти, тъй като над 3/4 от отпадъците на София ще се оползотворяват.

Заводът за механично-биологично третиране на отпадъци е част интегрираната система за третиране на битовите отпадъци на Столична община. Първата фаза на проекта беше одобрена през юли 2011 г. и е в процес на изпълнение. В нея е включено изграждането на депо за неопасни отпадъци, инсталация за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, както и изграждането на съпътстващата инфраструктура, обслужваща тези обекти (водоснабдяване, пътища и електрозахранване). Депото за отпадъци в местността Садината беше открито на 13 ноември 2012 г. в от директора на генерална дирекция “Регионална политика” в Европейската комисия Валтер Дефа. Компостиращата инсталация в Хан Богров е в процес на изграждане и се очаква да бъде готова през следващата година.
Интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община е на обща стойност 360 млн. лв., от които над 256 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда”. Това е най-големият проект, финансиран по програмата. С реализирането му столицата ще има модерна, интегрирана и отговаряща на всички изисквания система за устойчиво управление на битовите отпадъци. Ще се подобри стандартът на живот на около 1 милион и 630 хиляди жители на столицата./МОСВ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg