EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

300 варненци искат да застроят нивите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

300 варненци искат да застроят нивите си

mail09:41 | 28.07.2010прегледи 752 коментарикоментари 0


300 искания за промяна на предназначението на обработваема земя са постъпили в областна дирекция „Земеделие” във Варна от началото на годината. Това съобщи пред в. Позвънете управляващата на ведомството Зарина Бъчварова. „Комисията, която разглежда постъпилите искания, се е събирала 5 пъти за тази година. В нея влизат експерти от различни ведомства, които се определят от земеделския министър. Комисията преценява дали да бъде сменен статутът на земята”, обясни Бъчварова. Тя допълни, че постъпват искания за промяна на предназначението на ниви от цялата област. „Не може да се каже, че от някоя община искат повече в сравнение с друга”, коментира тя. Според нормативната уредба междуведомствената комисия можела да разрешава промяна на статута само на имоти до 50 декара. За по-големи терени одобрението идвало директно от Министерството на земеделието.
„Най-честите причини за отказ от комисията са непълна или неокомплектована документация”, съобщи още Бъчварова. Понякога смяната на статута се възпрепятствала и от това, че собствениците на високопродуктивни земи не давали аргументация защо се налага промяната.
Във Варненско собствениците на ниви искали да променят статута им най-често за жилищно строителство и складова дейност. По думите на Бъчварова инвестиционните намерения за строителство в нивите не са намалели. Тя посочи, че въпреки кризата обратна тенденция не се наблюдава. „Още не ни се е случвало някой да поиска да смени предназначението на имот в регулация и да иска да го превърне в земеделска земя”, коментира шефката на земеделската служба.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4182