EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

30 аптеки, 3 болници, проверявани за незаконен износ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30 аптеки, 3 болници, проверявани за незаконен износ

mail07:15 | 13.12.2017прегледи 10780 коментарикоментари 0


Прокуратурата е възложила на НАП одит на 42 юридически лица, а на Агенцията по лекарствата и на Агенцията за медицински одит проверки на 30 аптеки и 3 болници, заради случая със задържаната миналата седмица престъпна група за незаконен износ на лекарства. Това съобщи ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев по време на брифинг, на който присъстваха главният секретар на Агенцията по лекарствата Светлин Спиров, директорът на НАП Галя Димитрова и зам.-директорът на ГДБОП Стефан Джолев.
По думите на Гешев кръгът на аптеки и болници, които ще бъдат проверявани, вероятно ще се разшири, тъй като има данни, които следва да бъдат проверени. Болничните аптеки, които се проверяват, са в три болници, които са смесени, има държавни, общински и частни. Според прокуратурата зареждането с лекарства на престъпната група, занимавала се с нелегален износ, е ставало от аптеки и болници. Лица от такива медицински обекти няма обвиняеми към момента, тъй като все още не са приключили проверките и няма още констатирани отделни престъпления относими към нелегалния износ.
Седем лица са привлечени като обвиняеми за незаконен износ на лекарства, като прокуратурата прецизира обвиненията за данъчни престъпления и пране на пари. Лицето, което според обвинението е ръководител на престъпната група, към момента е подсъдим в два процеса - за измама и данъчно престъпление, допълниха от прокуратурата. В едно от задържаните лица са намерени около 500 000 лв, за които се смята, че са придобити незаконно.
Лекарствата, които са били изнасяни, са скъпоструващи - онкологични, хематологични, ревматологични, асматични и други. Фирмите, обект на разследване, част от престъпната група, са реализирали износ за десетки милиони лева за миналата година, каза още от прокуратурата.
Използвани са всевъзможни начини за придобиване на лекарствата - от Турция, от медицински заведения, от аптеки. Според обвинението това е ставало най-вероятно с документни престъпления. За да бъде осъществен реекспортът от фирмите, част от които са официални търговци на лекарства, вероятно са правени данъчни престъпления и пране на пари.
От прокуратурата казаха още, че имат данни и за други групи извършващи подобна дейност. Според прокурор Гешев това е нова ниша, която осъществява възможност за бързи и големи печалби.
Главният секретар на Изпълнителната агенция по лекарствата Светлин Спиров коментира, че при проверките са били иззети голям брой здравни книжки, съхраняващи се от лице и "очевидно лекарствата не са отивали за тези пациенти". Той обясни, че книжките са истински, но не се знае дали са на реални пациенти. Спиров каза още, че са били иззети лекарства и от посредници, които изкупуват лекарства не по предназначение./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg