EUR 1.9558
USD 1.7809
CHF 1.7784
GBP 2.2949
CNY 2.5344
you tube
mobile version

3 млрд.евро за високоскоростна цифрова инфраструктура

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 млрд.евро за високоскоростна цифрова инфраструктура

mail11:10 | 11.09.2019прегледи 340 коментарикоментари 0


Трябва да постигнем синергия между средствата от Европа в размер на 3 милиарда евро за следващия 7-годишен период и усилията на икономическите оператори, за изграждане на високоскоростна цифрова инфраструктура. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на откриването на Регионален семинар: „Механизъм за свързване на Европа 2 (CEF 2): Нови цифрови възможности“.

По думите му, всички целенасочени инвестиции имат огромен ефект. Като пример министърът даде инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места. “WIFI4EU показа, че местните общности са не само подготвени, но и търсят този достъп, не защото е безплатен, а защото е ефективен и дава възможност на малките общини да предоставят на населението и на потребителите интернет, който е вече е част от нашата екосистема. Този факт бе подчертан и в презентациите на представители на Европейската комисия, в които България бе наречена най-успешната страна в усвояване на средствата по WIFI4EU“, подчерта той.

Росен Желязков посочи, че взаимодействието с телекомуникационния бизнес трябва да се развива особено в районите, където няма икономически потенциал. Изградената от държавата 7000 км оптична високоскоростна инфраструктура, заедно с бъдещите мрежи, ще позволи да се направи точно този модел на синергия, добави той.

Механизмът за свързване на Европа предвижда бюджет от 3 милиарда евро за седемгодишния период 2021-2027 г. в различни приоритетни области, заявиха по време на събитието представителите на Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ в Европейската комисия и на Европейската мрежа на компетентните служби в областта на широколентовия достъп.  Ще бъде финансирано разгръщане на мрежи за високоскоростен достъп до интернет и за изграждане на 5G коридори по линиите на  транспортни трасета.

„Темата за 5G включва няколко елемента – технологичен, финансов и регулаторен. Очаквам в най-скоро време Министерството на отбраната положително да отговори на нашия апел за освобождаване на обхвата 700-800 мегахерца, за да може тези честоти да бъдат предоставени за разгръщане на 5G инфраструктурата“. Това каза министър Росен Желязков в отговор на журналистически въпрос след откриването на семинара. Той добави, че има и обсъждане с телеком операторите и Министерство на финансите на новата тарифа за радиочестотен спектър, защото тя би била един от насърчителните елементи в политиката за разгръщане на 5G инфраструктура. „Искаме да развиваме 5G инфраструктура и не да контролираме входа, а изпълнението. Това означава по-малко административна тежест по отношение на разполагането и повече контрол по отношение на екосистемата“, каза още министърът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg