EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

290 млн.лв. приходи & разходи в енергийния фонд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

290 млн.лв. приходи & разходи в енергийния фонд

mail15:17 | 20.04.2016прегледи 2946 коментарикоментари 0


Общо 290 млн. лв. приходи и разходи за 2016 г. са залегнали в бюджета на фонд „Сигурност на електроенергийната система", одобрен от Министерския съвет на днешното му заседание. Фондът набира приходи от два основни източника: вноски от производителите и вносителите на електроенергия в размер на 5% от месечните им приходи от продажби на електроенергия и търгове за продажба на квоти въглеродни емисии.

Приетият на днешното заседание на МС бюджет предвижда приходи от вноски от задължените лица в размер на 150 млн. лв., а от продажба на квоти въглеродни емисии - 140 млн. лв. Набраните средства се използват за покриване на разходите на обществения доставчик, произтичащи от задълженията му по чл. 93 от Закона за енергетиката. За тази цел в бюджета са предвидени до 289,850 млн. лв. Още до 150 хил. лв. ще бъдат използвани за издръжка на фонда. Наредбата за реда и начина за набирането, разходването, отчитането и контрола на средствата на фонда регламентира размера на разходите за издръжка - до 0,1% от събраните средства от вноски и лихви, но не повече от 250 хил. лв. за една календарна година.

Посочените в бюджета разходи са прогнозни и се основават на ценовото решение на КЕВР за сектор „Енергетика" за настоящия регулаторен период. През новия регулаторен период посочените разходи следва да бъдат актуализирани.

Фонд „Сигурност на електроенергийната система" бе създаден с промените в Закона за енергетиката през м. юли 2015 г. Одобряването на бюджета на фонда ще осигури възможност той да изпълнява ефективно нормативно установените си функции и с постъпилите в него средства да се покриват част от разходите на обществения доставчик, произтичащи от задълженията му за изкупуване на електроенергия, включително и за минали регулаторни периоди. Това подобрява ликвидността и намалява задлъжнялостта в сектор „Електроенергетика".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg