EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

250 бойци на ИДИЛ ликвидирани във Фалуджа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

250 бойци на ИДИЛ ликвидирани във Фалуджа

mail10:15 | 30.06.2016прегледи 886 коментарикоментари 0


Поне 250 бойци на „Ислямска държава“ са били убити вчера при американски въздушни удари край иракския град Фалуджа, съобщи агенция Ройтерс, като се позова на американски представители. Данните не са потвърдени, но ако се окажат верни, то вчерашният ден ще може да се определи като един от най-кървавите за групировката. Успехите на бойните полета в Ирак и Сирия обаче не намаляват притесненията от пропагандата на ИДИЛ и способността на екстремистите да нанасят удари като този в Истанбул, отбелязва агенцията.

САЩ предоставиха на Ирак изгоден кредит от 2,7 млрд. долара за закупуване на боеприпаси и за поддръжка на неговите изтребители, бойни хеликоптери, БТР-и, танкове и друга военна техника, която се използва във войната срещу джихадистите от "Ислямска държава", съобщи американското посолство в Бейрут, цитирано от Ройтерс.

Заемът ще се изплати за 8,5 г. при лихва от 6,45 процента и с едногодишен гратисен период, се посочва в съобщението. С парите ще се издържат също бойните кораби и системите за защита на пристанище Ум Касър и на южните петролни платформи, добавя още посолството.

Иракското правителство се нуждае от този заем заради спадналите приходи от петрола заради ниските му цени. Петролът е практически единственият източник на приходи в държавния бюджет, отбелязва Ройтерс.

Ирак получи първата доставка от изтребители Ф-16 миналата година като част от сделка с американския оръжеен гигант "Локхийд Мартин".


Тагове: Ирак, Фалуджа, ИДИЛ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg