EUR 1.9558
USD 1.7658
CHF 1.8019
GBP 2.1485
CNY 3.9870
you tube
mobile version

2022 договора по ОПИК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2022 договора по ОПИК

mail17:09 | 21.01.2019прегледи 994 коментарикоментари 0


 През 2018 г. по ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 /ОПИК/ са сключени общо 2022 договора, от които успешно приключили са 1178. Обявените средства в различни процедури до момента са близо 2.1 млрд. лв. или малко над 80 процента от общия бюджет на програмата. Сключените договори са за 1.9 млрд. лв., а до момента изплатените средства са 917 млн. лв., или 35.5 на сто от общия бюджет на програмата. Това е обявил министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с браншовите организации, съобщи Министерството на икономиката. Събитието е организирано от Асоциация на индустриалния капитал в България и е под надслов "Актуални възможности и необходими действия в подкрепа на българския бизнес".
   Министър Караниколов е пояснил, че през 2019 г. ще бъдат обявени още три процедури за конкурентен подбор по ОПИК. Това са "Внедряване на иновации за съществуващи предприятия", "Развитие на иновационни клъстери" и "Дигитализация на МСП". "Неразделна част от изпълнението на програмата към днешна дата е и процедурата за "Регионални иновационни центрове". Общият и бюджет е в размер на 115.6 млн. лв., а средствата ще бъдат насочени към проекти, които се изпълняват извън територията на област София-град", е заявил Караниколов.
   Икономическият министър е подчертал, че освен стремежа да се изгради необходимата инфраструктура за създаване на иновации извън столицата, има възможност да се направи паралел с процедурите изпълнявани по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Около 80-90 процента тяхното финансирането е  концентрирано в София-град, се посочва в съобщението.
  "Стремежът ни е процедурата да бъде обявена за кандидатстване през май 2019 г., а изпълнението на договорите да започне в началото на 2020 г. след преминали етапи на оценка и договаряне", е допълнил Караниколов. По думите му максималният размер на безвъзмездната финансова помощ в рамките на едно проектно предложение може да достигне 7 млн. лв., а минималният е 1.5 млн. лв. "Изпълнението на проектите трябва да приключи в рамките на 24 месеца. Приложими са два режима на държавна помощ, а именно "Инвестиционна помощ за научноизследователски инфраструктури" и "Де минимис" в размер на разходи до 200 хиляди евро в едно проектно предложение", е добавил Караниколов, цитиран от пресцентъра на икономическото ведомство.


Тагове: ОПИК, договори
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg