EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

2020: +3 хил. наети в аутсорсинга

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2020: +3 хил. наети в аутсорсинга

mail07:02 | 29.07.2021прегледи 2429 коментарикоментари 0


Индустрията на изнесените услуги затвърждава позицията си на предпочитан работодател, което се доказва от нарастващия брой хора, работещи в сектора, както и от нарастващите разходи за служители и данъци, плащани от компаниите. Секторът на бизнес услугите и технологиите формира 3,5% от пазара на труда в България по данни от последния годишен доклад на AIBEST. Дори в предизвикателната 2020 година, индустрията е продължила да наема нови хора, като към август 2020 г. броят на работещите в  сектора достигна 81 000 души (3000 служители повече спрямо успешната 2019 г.). Едновременно с това, индустрията генерира 9.3% от всички разходи за заплати в икономиката. 

„Ние ще продължим да бъдем притегателна сила за таланти и предпочитан работодател, заради възможностите за развитие, които осигуряваме на младите хора. Ускорената дигитализация и нарастващото търсене към висококвалифицирани кадри е и причината за доближаването на нивото на заплащане между двата подсектора – изнесен ИТ услуги и изнесени бизнес процеси. В тази конкурентна среда компаниите от нашата индустрия редовно провеждат допитвания за нивото на удовлетвореност на служителите си. И като резултат от добрите HR практики, нашият секторът се отличава с изключително висока положителна обратна връзка от 77% от служителите.“, коментира Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на AIBEST. 

В рамките на проведената на скоро годишна конференция на AIBEST в Стара Загора, бяха представени данните от проучване за HR политиките на членовете на Асоциацията, изготвено от международната консултантска компания Mercer. То показва, че въпреки пандемичната 2020 година, компаниите не са прекратили практиките си за допълнителни финансови стимули и придобивки. Темпът на растеж на работната заплата в сектора на годишна база е 5% и е съизмерим с останалите отрасли на икономиката. 95% от компаниите дават годишен бонус на служителите си на база постигнати резултати, който средно е в размер на една брутната работна заплата. 

Работата от дистанция е HR практика, която съществува за сектора от преди ковид пандемията, но сега значително се увеличава броя на компаниите, които ще прилагат хибриден модел и за в бъдеще. Към 2019 година такава възможност са предоставяли около ¼ от компаниите, като към момента 66% планират да продължат така да работят.  Близо половината от анкетираните (48%) планират да дадат опцията за работа отвсякъде, като 86% от компаниите предоставят оборудване или покриват разходите за такова.

Данните от HR проучването, показват още, че 100 % от членовете на AIBEST осигуряват допълнително здравно осигуряване на служителите си, както и бонус за довеждане на нов колега в организацията. Близо 76% от компаниите дават безплатни карти за спорт на служителите си или покриват частично разхода за спортни активности. 7 от 10 компании предоставят ваучери за храна, 60% от тях и животозастраховка и почти също толкова (57%) психологическа помощ. 

Другата обща черта за индустрията на изнесените услуги са инвестициите в социално отговорни кампании. Сферите, в които компаниите организират своите инициативи са свързани с превенция на здравето и безопасността, етичните норми на поведение, насърчаването на разделното събиране на отпадъци, рециклирането и образователни инициативи за развитие на младите хора. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1958