EUR 1.9558
USD 1.7052
CHF 1.7125
GBP 2.2220
CNY 2.4605
you tube
mobile version

2018: Година на културното наследство в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2018: Година на културното наследство в ЕС

mail16:05 | 12.01.2018прегледи 8634 коментарикоментари 0


В стремеж да подчертае разнообразието, споделената история и богатството на култури в Европа ЕС е обявил 2018 г. за Европейска година на културното наследство.

Инициативата цели да припомни значението на културата както от икономическа гледна точка, така и по отношение на формирането на ценности. „Ние искаме да върнем културното наследство обратно в общественото съзнание, да му дадем достойнството, което заслужава. В същото време можем да преоткрием какво ни прави европейци“, заяви депутатът Мирча Дякону (АЛДЕ, Румъния) при гласуването на решението в Парламента през април 2017 г..

Изследване Евробарометър, публикувано през декември 2017 г., показва, че над 80% от хората в ЕС смятат културното наследство за важно както за самите тях, така и за общността, в която живеят. Също осем от всеки десет запитани са на мнение, че културното наследство е важно за Европа и че то създава работни места. Според оценки в сектора работят 300 000 души в ЕС, а още 7,8 млн. работни места са косвено свързани.

„Изследвания на сектора показват, че инвестирането на едно евро ще донесе повече от 20 евро“, изтъква г-н Дякону, който е изготвил позицията на Парламента по темата. В преговори със Съвета и Комисията Парламентът договори 8 млн. евро в рамките на съществуващите бюджетни ограничения за мероприятия по популяризиране на инициативата.

В рамките на годината ще бъдат проведени хиляди събития в цяла Европа, които целят да сближат хората с културното богатство на местно, регионално, национално и европейско ниво.

Списък на събитията по страни


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg