EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

2015 – решаваща за преговорите по ТТИП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2015 – решаваща за преговорите по ТТИП

mail13:00 | 20.10.2014прегледи 681 коментарикоментари 0


САЩ и ЕС трябва да се възползват от липсата на ключови американски избори догодина, за да сключат амбициозното споразумение за свободна търговия, покриващо половината от световния брутен вътрешен продукт (БВП), твърдят високопоставени търговски представители, цитирани от Ройтерс.
В средата на миналата година ЕС и САЩ започнаха преговори по споразумение, наречено Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), което според поддръжниците му е средство за насърчаване на растежа и заетостта без да се трупат дългове в момент на икономическа и геополитическа несигурност, припомня агенцията.
Според доклад, изготвен за Европейската комисия, при сключено ТТИП икономиката на ЕС би могла да нараства със 120 милиарда евро годишно, което се равнява на 545 евро на глава от населението, а икономиката на САЩ - с 90 милиарда евро (114 милиарда долара).
Само че за да бъде доведена докрай една търговска сделка, могат да минат години. Именно такова споразумение бе сключено между ЕС и Канада миналия месец, около пет години след началото на преговорите. Еврокомисарят за търговията Карел де Гухт заяви в интервю за Ройтерс, че това е твърде дълъг период."Не можем да преговаряме с тази интензивност пет години", коментирал Де Гухт в кулоарите на търговска конференция в Рим. "Мисля, че трябва да се опитаме да се възползваме от идната година. Технически това е възможно (...) След това зависи от политическата воля и това е много трудно за прогнозиране", посочил еврокомисарят.
 


Тагове: преговори, ТТИП
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg