EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

2014-2020: Енергийна ефективност, заетост, МСП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2014-2020: Енергийна ефективност, заетост, МСП

mail17:30 | 28.07.2014прегледи 726 коментарикоментари 0


В публикувания Шести доклад на Европейската комисия за икономическото, социалното и териториалното сближаване се  признава, че благодарение на политиката на сближаване на ЕС са създадени работни места и са намалени различията в Европа - в  съответствие с целите за растеж на стратегията "Европа 2020",  съобщи Еврокомисията.
За 2014-2020 г. се очертава как, в интерес на гражданите, ще бъде насочен потокът инвестиции към ключови области като  енергийната ефективност, заетостта, социалното приобщаване и  МСП.
Анализира се също така моментното състояние на сближаването  в Съюза и се изтъкват предизвикателствата, пред които са  изправени националните, регионалните и местните власти при преодоляването на последиците от икономическата и финансовата  криза. По-специално се посочва, че политиката на сближаване   донякъде е компенсирала драстичния спад на публичните инвестиции, като е предоставила в много държави членки неотложно необходимите инвестиционни ресурси и е създала ключовата за привличането на частните инвестиции финансова стабилност.
Инвестициите по линия на политиката на сближаване на ЕС за  2007-2013 г. свидетелстват за постигнатите добри резултати.
Данните за периода до края на 2012 г. сочат, че са били  създадени около 600 000 нови работни места и подпомогнати 80 000 нови предприятия, както и че на 5 милиона граждани е бил предоставен достъп до високоскоростен интернет, а на 3,3 милиона
- подобрено доставянето на питейна вода. Освен това в търсенето
на работа са били подпомогнати 5,7 милиона души, а други 8,6
милиона - да получат квалификация.

Очаква се въздействието на инвестициите през настоящия  програмен период на финансиране (2014-2020 г.) да бъде още  по-голямо, като значително повече внимание се обърне на такива ключови сектори като икономиката с ниски нива на въглеродните  емисии, конкурентоспособността на МСП, иновациите и заетостта,  както и социалното приобщаване. За подпомагане на прехода към по-екосъобразна икономика над 38 млрд. евро ще бъдат  предоставени по линия на политиката на сближаване на ЕС под  формата на инвестиции в областта на енергийната ефективност и  възобновяемите енергийни източници.
За сравнение, за 2007-2013 г. инвестициите за постигане на  икономика с ниски нива на въглеродните емисии са били 16,6 млрд. евро. В разходните планове и "споразуменията за партньорство"  на държавите членки са разчетени 33 млрд. евро (което е  увеличение с почти 10 млрд. евро) за повишаване на  конкурентоспособността на европейските МСП. От своя страна, по  линия на Европейския социален фонд и инициативата за младежка  заетост в човешки капитал ще бъдат инвестирани над от 80 млрд.  евро.
Комисарят по въпросите на регионалната политика заяви по
отношение на доклада: "Днешният доклад е недвусмислено
доказателство за това, че към момента политиката на сближаване е
модерен и гъвкав инструмент за справяне с различните
предизвикателства, които се изправят пред нас. Тя е
инвестиционният арсенал на Европа - реактивен в кризисни
моменти, но и стратегически насочен към създаването на така
необходимите ни растеж и работни места. Много държави членки
вече преодоляват инфраструктурната си изостаналост, което оставя зад гърба ни огромните субсидии за пътища и мостове. Трайни и привлекателни работни места ще бъдат създадени, а
конкурентоспособността на нашите региони - повишена, от
инвестициите в иновации и екосъобразен растеж. Разбира се,
кризата остави отпечатък върху много региони и градове. Все още
съществуват различия и трябват още много усилия.
Следователно е необходимо средствата да бъдат изразходвани
разумно с оглед постигането на най-добри резултати, особено в
регионите и градовете, където нуждите са най-належащи."
Ласло Андор, комисар на ЕС по заетостта, социалните въпроси
и социалното приобщаване, добави: "Шестият доклад за
сближаването дава задълбочена представа за добавената стойност
на политиката на сближаване на ЕС във всичките 28-те държави
членки, където е ключов източник на инвестиции в
социално-икономическото развитие. Почти една четвърт от
средствата по нея се усвояват от Европейския социален фонд,
който е основен инструмент на ЕС за инвестиции в уменията на
хората и перспективите. ЕСФ подпомага инвестициите в заетостта,
социалното приобщаване и образованието, а също така в доброто
управление и реформирането на публичната администрация.
Докладът за сближаването се публикува във важен момент -
когато се приемат споразуменията за партньорство с отделните
държави членки за програмния период 2014-2020 г. и се договарят
оперативните програми. Той дава добра представа за настоящото
състояние на нещата и за това какво все още трябва да се
направи, за да се трансформира бюджетът за програмния период в
проекти по места."

В доклада се подчертава и необходимостта от добро управление, без което не могат да бъдат постигнати нито високи темпове на растеж, нито регионалното икономическо сближаване. С подобряването на управлението в Европа инвестициите ще бъдат
насочени за изграждането в някои държави членки на административен капацитет, както и за обучение и подпомагане на служителите с оглед осигуряване на най-стабилно и ефикасно използване на парите на данъкоплатците в ЕС.
Градовете са моторът на иновациите и растежа, но пък и загубата на работни места по време на кризата в тях бе по-голяма, отколкото в другите райони. В редица държави членки градските жители са изложени на по-висок риск от бедност и социално изключване. Отчасти поради тази причина в правилата на новата политика на сближаване е предвидено най-малко 20 на сто от Европейския социален фонд да бъдат инвестирани в засилване на социалното приобщаване и борбата с бедността.
Комисията открива и нова платформа на политиката на сближаване за свободно достъпни данни с оглед засилен фокус върху резултатите, увеличена прозрачност и дебат за резултатите от финансирането по линия на политиката на сближаване.
Потребителите могат да проучват данните от доклада чрез редица интерактивни карти и диаграми, както и да предоставят коментари.


Контекст
В публикувания през 2010 г. Пети доклад за сближаването се  набляга върху необходимостта инвестициите да са в по-тясна връзка със стратегията "Европа 2020", с по-строги предварителни
условия и повече проследяеми резултати. Фокусирането на изменената политика върху стратегическите цели е въз основа на тези препоръки.  Залог за наличието на подходящата нормативна и макроикономическа уредба са новите правила и предварителни условия за финансиране, с които ще се увеличи въздействието.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905