EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2012 - ще подпомогнем и на социално слабите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2012 - ще подпомогнем и на социално слабите

mail16:10 | 14.10.2011прегледи 633 коментарикоментари 0


Тази година в рамките на бюджетната ни дисциплина успяхме да вдигнем и вдовишките пенсии, и минималната работна заплата; за следващата година ще действаме по същия начин - при заложен за догодина още по-нисък дефицит ще намерим ресурс и за социално слаби групи. Това каза на пресконференция днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след среща с еврокомисаря за бюджета и финансите Януш Левандовски. И тази, и следващата година имаме условия да направим по-голяма фискална консолидация, отколкото сме заложили, каза Дянков. Той посочи, че дефицитът за тази година ще е под заложения от 2,5 на сто, а за догодина ще се заложи под 1,5 на сто. До 2013 г. залагаме да стигнем до балансиран бюджет, прогнозира Дянков.
Еврокомисарят Левандовски коментира, че при застаряващо население изплащането на пенсии във всички европейски страни става остър проблем. За да се постигне увеличение на пенсиите е необходим нов приходоизточник, посочи той. Левандовски поясни, че има официално предложение да се въведе нов източник на доходи както за националните бюджети на държавите членки, така и за бюджета на ЕС, и това е данък върху финансовите транзакции в размер на 0,1 процента от стойността на транзакцията. Зная каква е позицията на България по този предложен данък, но мнението ми е, че този данък засяга по-малко страни като България, които не зависят в толкова голяма степен при формирането на БВП от финансовия сектор, както е в Англия, Ирландия, коментира еврокомисарят. Левандовски каза, че въвеждането на подобен данък трябва да се приеме с единодушие от всички страни членки, а предложението да се ратифицира от националните парламенти, така че националният суверенитет на нито една държава не се засяга. Според еврокомисаря въвеждането на такъв данък е по безболезнената алтернатива за България, в сравнение с други предложения за осигуряване на нови приходи в бюджета на ЕС.
Януш Левандовски каза, че при обсъждането на финансовата рамка на ЕС за периода 2014-2020 г. и дискусиите около принципа на солидарност най-силният аргумент на България за получаване на повече средства от кохезионните фондове е доброто й финансово представяне. Според еврокомисаря усвояемостта на европейските средства от България се подобрява. Може да очаквате не по-малко средства по кохезионните фондове от тези, които са в сегашния програмен период, заяви Левандовски. Януш Левандовски заяви още, че ако България демонстрира политическа воля да поддържа финансите си в добро състояние, то тя има основание да настоява да получи всички привилегии от членството в ЕС, които получават страни като Гърция.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg