EUR 1.9558
USD 1.7730
CHF 1.7808
GBP 2.2230
CNY 2.5079
you tube
mobile version

200 хил.литра некачествено гориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

200 хил.литра некачествено гориво

mail16:15 | 09.10.2019прегледи 310 коментарикоментари 0


Близо 200 хиляди литра некачествено гориво - бензин и дизел, са иззели от Държавната агенция по метрология и технически надзор от началото на годината от бензиностанции. Други количества обаче са продадени преди да бъдат заловени.

Некачественото гориво предизвиква сериозни повреди на автомобилите, категорични са експерти.

Емил Германов: Евтиното гориво обикновено се отличава от стандартните горива с по-ниска пламна температура, с по-високо съдържание на сяра в горивото и различни други примеси. Стига се до 10 хиляди лева стойност на ремонта, не знам колко трябва да кара с по-евтино гориво, за да избие тази стойност на ремонта.

В България има 3624 бензиностанции, близо една трета се проверяват ежегодно, както за качество на горивото, така и за вярно отчитане на уредите за зареждане.

От началото на годината, проверките, които е извършила Държавната агенция по метрологичен и технически надзор са повече от 900, в случаите, в които се констатират нарушения, горивото се изземва.освен в случаите когато не е използвано.

 Какво обаче се случва с иззетото гориво така и не става ясно.

Димка Иванова: Наши инспектори присъстват по време на изтегляне на това гориво, от собственика на обекта се осигурява място където това гориво да бъде изтеглено, след това ни се предава документ, къде е предадено това гориво. Разчитаме по така действащата нормативна уредба, че там където е предадено горивото, не се връща за разпространение.

Често обаче горивото се оказва вече продадено, тъй като резултатите от пробите, които се взимат излизат след няколко дни.

От началото на 2019 г. направените проби са над 1200, нарушения има в 58 от случаите. Глобите, наложени на бензиностанциите са за почти 1.2 млн.лв./БНТ

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg