EUR 1.9558
USD 1.7524
CHF 1.7348
GBP 2.2324
CNY 2.5374
you tube
mobile version

20 млрд. лв. вътрешни & външни инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

20 млрд. лв. вътрешни & външни инвестиции

mail07:40 | 25.02.2019прегледи 1838 коментарикоментари 0


Размерът на вътрешните и външните инвестиции през 2018 г. се очаква да достигне 20 млрд. лв. Това е съобщил заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и е уточнил, че обобщените данни на НСИ все още не са публикувани, съобщиха от пресцентъра на министерството. Той е участвал във форума "Земеделие и икономика. Тенденции и предизвикателства" в Старосел. В България няма спад на инвестициите, точно обратното - наблюдава се устойчив ръст, е подчертал Александър Манолев и е обяснил разликите между индикатора "преки чуждестранни инвестиции", който измерва БНБ и данните за "бруто образуване на основен капитал", които обобщава НСИ.

 Ако искаме да придобием представа за растежа ни е по-добре да наблюдаваме данните на НСИ, защото те обобщават както външните, така и вътрешните инвестиции в реалната икономика. А те показва устойчив растеж, е разяснил той. По думите му ръст има и в данните на БНБ, но те се актуализират за значителен период - около 15 месеца. Заместник-министърът е показал графика, от която се разбира, че за 2017 г. разликата между предварителни и обобщени данни, съобщени от финансовата институция е близо 1 млрд. лв. увеличение за цялата година.

Същата тенденция се наблюдаваше и през 2018 г. Нещо повече, по данни на Евростат, по дял на инвестициите от БВП, България се нарежда преди страни като Италия, Гърция, Люксембург, Обединеното кралство и се изравнява със Словакия, е казал още зам.-министър Манолев.

Неговата прогноза е за нов ръст на инвестициите през 2019 г., която той е аргументирал с нагласите на чуждестранния бизнес у нас. Според изследване Германо-българската търговска камара, близо 90 на сто от немските компании у нас биха инвестирали отново в България, ако имат тази възможност. Подобни са нагласите и сред шведския бизнес - 94 на сто от компаниите, опериращи в България, планират да разширят или запазят дейността си у нас, е станало известно от изнесените данни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg