EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

180 млн.лв. финансови корекции по ОПОС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

180 млн.лв. финансови корекции по ОПОС

mail13:00 | 24.04.2014прегледи 1564 коментарикоментари 0


Очаква се налагането на общо до 180 млн. лева финансови корекции /ФК/ по оперативна програма "Околна среда" /2007-2013 г./ заради нарушения по проверени договори в периода 2010 -2013 г. , съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, след среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Сумата от 180 млн. лева включва наложени ФК на общините, на структури на МОСВ, които са бенефициенти на програмата, на природни паркове, на регионални подразделения на МОСВ, както и на самата ОПОС.
Управляващият орган е направил повторна проверка на 239 договора за четиригодишния период, на обща стойност 556 437 382 лева, съобразно исканията на ЕК, по пет зададени критерия. В резултат на проверката са направени предложения за нанасяне на ФК. Общините, които попадат в групата на договорите с констатирани нарушения са 87. Те са получили писма от Управляващия орган /УО/ за налагането на ФК. До 27 май ЕК трябва да отговори дали приема резултатите от повторния одит на договорите и предложенията за налагане на ФК, стана известно от думите на екоминистъра.
Освен изпратените вече писма до общините за налагането на ФК, днес и утре до тях ще бъдат изпратени и допълнителни писма с подробна информация. С тях ще се поиска становището им по наложените ФК и констатираните слабости.
"Има група общини, които имат основание да претендират за отмяна или намаляване на ФК, тъй като са преминали различни фази на проверки", коментира Михайлова. По думите й ситуацията е критична, ОПОС е една от тежките програми, изключително забавена в изпълнението си. Важно е да се гарантира изпълнението на проектите докрай, отбеляза тя.

Допуснати са грешки в системите за управление и контрол, както и пропуски в обществените поръчки, което доведе до спирането на средствата по програмата, каза Михайлова. Затова в МОСВ са пристъпили към промени в системите за управление и контрол. Отпаднало е Междинното звено на ОПОС, в момента се финализира и разработването на наръчник. Нашата цел е възстановяване на плащанията с минимални щети за бенефициентите и програмата, каза тя.
източник:БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg