EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

14% по-евтино парно отопление

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

14% по-евтино парно отопление

mail16:30 | 04.06.2020прегледи 450 коментарикоментари 0


Цената на парното отопление за предстоящия есенно-зимен отоплителен период ще бъде средно с около 14 процента по-ниска за страната в сравнение с цената, която се се е плащала през изминалия зимен период. Това каза в онлайн брифинг председателят на Комисията за енергийно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов.
Намалението на цената на парното отопление за София ще е с почти 15 процента, посочи Иванов. Той припомни, че цената на парното през изминалия отоплителен сезон в столицата е била 95,64 лв. за мегаватчас. За новия ценови период тя ще бъде от порядъка на 81 лева. Все пак предстои да се проведат обществени обсъждания. КЕВР на 1 юли ще реши окончателно каква да бъде цената на парното отопление в страната, уточни той.
С около 15 процента ще бъде намалението на топлинната енергия за абонатите на "Топлофикация София", "ЕВН България Топлофикация" /Пловдив/ и "Топлофикация Плевен". С около 13 процента по-ниска цена за парно отопление ще плащат абонатите във Враца и Велико Търново. С под 10 процента бъде намалението в Бургас, Варна и Разград, допълни председателят на КЕВР.
"Това са фактите. Хората трябва да бъдат спокойни, защото трябва да разпознаят тогава, когато се поднася изкривена информация", изтъкна Иван Иванов. По думите му КЕВР е длъжна, когато определя годишната прогнозна цена за предстоящия отоплителен период, да се съобрази с два важни фактора. Първо, този период включва месеци, в които потреблението на природен газ е по-високо. По-високото потребление води до по-високо търсене, което повишава цената на природния газ през зимните месеци. Вторият важен факт е, че след пандемията заради коронавируса, предстои възстановяване на бизнеса и индустрията. Това ще доведе по-голямо потребление на природен газ, което също ще повиши цената. Затова КЕВР не може да намали цената на парното отопление с повече от 15 процента.
"Тези фактори Комисията отчете и това ни дава основание да предложи тази прогнозна годишна цена на топлинната енергия", допълни Иван Иванов.


Тагове: БАКБ, ББР
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg