EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

10 страни от ЕС против "Северен поток" 2 + Петкова отрича

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 страни от ЕС против "Северен поток" 2 + Петкова отрича

mail06:38 | 30.11.2015прегледи 2616 коментарикоментари 0


Плановете на Русия да разшири газовата си връзка с Германия противоречат на интересите на ЕС и могат да дестабилизират допълнително Украйна. Това се посочва в писмо до ЕК, изготвено от 10 страни - членки на ЕС, сред които и България, информира Ройтерс.
През септември група европейски компании подписаха споразумение с "Газпром" за разширяване на газопровода "Северен поток" до Германия, заобикаляйки Украйна.
В писмото, написано вчера и подписано от България, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, се подчертава, че проектът трябва да бъде подложен на най-подробна регулаторна проверка и се призовава за "всеобщ дебат" по въпроса на следващата среща на върха на ЕС през декември.
Позицията на ЕК по проекта "Северен поток 2" ще окаже значително влияние върху възприемането на общата външна политика и политика за сигурност на ЕС сред основните му съюзници и традиционни партньори, се отбелязва в писмото, видяно от Ройтерс.
В документа се посочва още, че разширяването на "Северен поток", с което се цели повишаване на доставяните обеми газ пряко до Германия, може да има сериозни последици за Киев и страните от ЕС.
Запазването на маршрута за пренос през Украйна е стратегически интерес на ЕС като цяло, не само от гледна точка на енергийната сигурност, а също така за засилване на стабилността на източноевропейския регион, се уточнява в писмото.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отрече България да е участвувала в подготовка на въпросното писмо.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg