EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10% спад в площите с лавандула

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10% спад в площите с лавандула

mail16:15 | 23.03.2022прегледи 926 коментарикоментари 0


По последни данни площите в община Чирпан, които са засети с лавандула, са 3823 декара. Това показва информацията, която стопаните са попълнили в анкетните карти от началото на тази година, обяви Живка Костадинова, директор на Общинската служба по земеделие в Чирпан.  

Анализът на данните показва, че има спад на площите с близо 10 на сто. Лавандула се отглежда от кооперациите в селата Винарово, Средно градище и Спасово, както и в малки стопанства. На територията на общината работят и две дестилерии – в село Средно градище и Зетьово. 

Миналта година завърши с ниски добиви от лавандула и ниски цени на маслото в Чирпанския регион.  

Разходите за отглеждане на лавандула са големи, финансира се закупуването на разсада, на хербициди, за наемането на работна ръка и когато приходите са отрицателни, някои фамилни производства се отказват, обясни директорът на Общинската служба по земеделие.  

Почти няма село с кооперация в общината, в което да не се отглежда лавандула, коментира кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. 

Средният добив у нас е между пет до 10 кг от декар. Продължителните дъждове през пролетта и началото на миналото лято са попречили на опрашването на лавандуловите цветове и качването на маслото в съцветията. Резултатът - добиви от един - два кг масло от декар до максимум пет - шест кг масло от декар, обясни един от собствениците на розоварна в региона.

Очакванията на бранша са големи, но ниските цени принуждават някои фермери да преразгледат приоритетите си в семейния си бизнес. 

През последните две години почти два пъти е паднала цената на килограм лавандулово масло и от 130 евро за килограм сега се купува на 70, коментираха производители от село Винарово. Според тях няма, както преди години големи заявки, нито директно към разсадниците, нито към по-малките разсадопроизводители и така обявите за продажба на стръкчета разсад различни сортове пълнят социалните мрежи още от началото на тази година. 

В Чирпанския регион, въпреки двете последователни слаби години в добивите, организират Първия международен фестивал на лавандулата. Кметът Ивайло Крачолов е амбициран и ще организира и бизнесфорум./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160