EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 градове – магнит за инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 градове – магнит за инвестиции

mail14:30 | 18.04.2011прегледи 1546 коментарикоментари 0


София град, Варна, София област, Сливен и Бургас, са лидерите в класацията по индикатора „Чужди инвестиции” за периода 2007-2009 година, в рамките на доклада "Местни условия за правене на бизнес 2011", направен от Института за пазарна икономика.

От София до Силистра
На първо място в класацията с най-много инвестиции очаквано е град София с 10 049 евро преки чуждестранни инвестиции на жител. Общата сума на ПЧИ в града е 12 546 млн. евро или над 60% от средното за страната. След столицата се нареждат Варна и Софийска област с по €3 532 и €3 216 на човек. Областите с над €1 000 ПЧИ на глава се допълват от Сливен, Бургас, Перник, Габрово, Русе, Пловдив, Стара Загора и Търговище.
С най-малко инвестиции е Силистра с едва €76 на човек или малко под 10 млн. евро за областта. На предпоследното 27-мо място е Кюстендил с €109 на глава, а преди него – Монтана със €163.  Силистра за мнозина е изненада, тъй като градчето има добра инфраструктура, тук се развива земеделие, текстил, обзавеждане, производство на неръждаеми изделия, производство на месни и млечни хранителни продукти и тухларство. Най-голямо място в икономическото развитие на областта заема аграрният сектор. В селските райони около 80% от наетите лица се занимават със земеделие. С нарастващи темпове се развива и търговията, като първият мол S&S Mall отвори врати на 20 май 2009, намира се в центъра на Силистра непосредствено до Дунавския парк. Туризмът също е отрасъл, който би могъл да получи своето бъдещо развитие.
За периода 2007 – 2009 г. областите с най-голям ръст на чуждестранните преки инвестиции в нефинансови предприятия са Сливен, Смолян, Габрово, Ямбол, Добрич, Монтана, Пазарджик, Русе, а също така 8 области с ръст повече от 2 пъти. 5 от тези 8 области са в топ 10 на класацията. Със спад в инвестициите са Силистра, Видин, Хасково, Стара Загора, Шумен, Велико Търново и Кърджали – 7 области със спад в инвестициите, 5 от тях са след 20 място в класацията.
Най-добрият град за правене на бизнес в България е Габрово, показа още проучването на ИПИ, което включи 28 областни града на България. Изненадващо или не София се нарежда едва на 12-о място по този показател, след градове като Сливен, Враца, Монтана и Стара Загора.
Примерът Габрово
Основен принос за нетните приходи в Габрово има машиностроенето и в частност производството на инструменти и екипировка, пише в. „24 часа”. Сред водещите сектори, са химическата промишленост, текстилната и шивашката промишленост. Ориентирането на близо 50% от местната икономика към износ тласна габровските фирми сред първите в страната към кризата. В момента именно експортът помага икономиката да започне да стъпва на крака, според икономисти. Добрите икономически условия благоприятстват средната работна заплата в Габрово да е на осмо място у нас, а безработицата да е сред най-ниските - 6,31%.
Според Петър Ганев, старши икономист в ИПИ, малките общини успяват да се конкурират по бизнес условия с големите градове независимо, че там икономическата активност е много по-малка. Според него е много добре, че има конкуренция между самите общини, и че хората са все по-мобилни. Като много голям минус икономистите изтъкват финансовата зависимост на общините от централизирания бюджет. Според тях трябва да се върви към все по-голяма финансова независимост, за да могат те сами, в зависимост от местните условия, да определят фискалната си политика. От института отправиха препоръки към общините да намалят или поне да не увеличават данъците и таксите, където има възможност за това. Други мерки за привличане на инвестиции са по-доброто управление и прозрачността на местните бюджети.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg