EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

0.2 % ръст на продажбите на дребно в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

0.2 % ръст на продажбите на дребно в ЕС

mail18:00 | 03.09.2009прегледи 397 коментарикоментари 0


Търговците на дребно в целия Европейски съюз (ЕС) са отчели растеж на продажбите с 0,2 процента през юли благодарение на по-високите разходи в Швеция, Румъния и Словакия, предаде Асошиейтед прес, цитирайки публикуваните днес данни на Евростат.
През юни бе отчетено повишение на показателя от 0,3 на сто.
На годишна основа продажбите на дребно в ЕС са се понижили с 0,9 процента през юли.
В България през юли е отчетен спад от 9,2 на сто спрямо същия месец на 2008 година, а на месечна основа понижението е 0,5 процента.
На годишна основа данните за Румъния показват спад от 13,2 процента, а спрямо юни тази година продажбите са се увеличили с 1,8 процента.
Продажбите на дребно в еврозоната са спаднали с 0,2 процента през юли, като летните разпродажби и топлото време не са успели да изкушат потребителите да харчат, сочат данните на Евростат, цитирани от АП.
Европейската статистическа служба съобщи, че продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия са намалели с 0,5 на сто спрямо юни. При останалите стоки няма промяна в обема на продажбите.
Безпокойствата за растящата безработица са забавили темпото на потребителските разходи през цялата изминала година въпреки реалния спад на цените на енергията и храните в сравнение с рекордното им поскъпване през 2008 година. Домакинствата са започнали да харчат повече през второто тримесечие, което се е превърнало в основен двигател  за икономическия растеж.
През юни продажбите на дребно останаха без промяна.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg