EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

+ Добрите бизнес новини от седмицата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+ Добрите бизнес новини от седмицата

mail06:27 | 30.11.2015прегледи 3824 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Изминалата седмица безспорно бе белязана от събития във външно-политически план. Напрежението между Турция и Русия ескалира и това на пръв поглед не засяга страната ни. Но ако погледнем в дълбочина, е редно да припомним как само преди година руският президент Владимир Путин говореше за страната ни на фона на турското знаме, раздразнен от спирането на проекта „Южен поток”. Е, изкуствено създаденият алтернативен проект „Турски поток” едва ли ще се случи, предвид разпада на руско-турското приятелство и изначално скептичното отношение на Евросъюза към проекта. Междувременно обаче Европейската комисия одобри три газопровода на Балканите. Това е и изборът на EconomyNews.bg за новина №1 тази седмица:

1. Европейската комисия одобри Eastring - ще свързва Словакия и България, Tesla – свързва Гърция с Австрия, и разширяването на тръбопровода България--Румъния--Унгария—Австрия. Сред приоритетните проекти в списъка на ЕК са и интерконекторите България-Гърция и България-Румъния.

Българската икономика расте! Този факт бе аргументиран подробно по време на банков форум в анализ на Уникрединт Булбанк от нейния главен икономист Кристофор Павлов. Нашият избор за втората по значимост новина тази седмица е за потенциала от 219 хиляди работни места:

2. През 2015 г. в националното стопанство ще бъдат създадени 45 хил. работни места, най-голям принос за които имат секторите с най-високи средни работни заплати – IT, комуникации и бизнес услуги, след като през 2014 г. бяха разкрити 46 хил. нови работни места, но има огромен неизползван потенциал на пазара на труда. Ако приемем, че естественото ниво на безработица в България е 6% - тоест, ако приемем, че минималното ниво на безработица, което икономиката може да поддържа устойчиво в дългосрочен план, без да се стигне до прегряване на икономиката, надигане на инфлацията и формирането на нови балони - това означава, че има още 219 хиляди работни места, които могат да бъдат добавени към съществуващия брой заети без рискове за макроикономическата стабилност.

През тази седмица стана ясно, че след години чисто административно бавене се дава „зелена светлина” за проекта за златодобив в Крумовград. Общинският съвет на Крумовград ("ОбС") одобри изработване на Подробен устройствен план ("ПУП") за земите, необходими за Проекта за златодобив, и гласува разрешение за изготвяне на ПУП.  След като бъдат преминати всички стъпки, строителството може да започне през второто полугодие на 2016 г. Избираме тази новина за №3 на седмицата поради икономическото значение за района. Средногодишният брой на продължително безработните лица е 1000 души. Заетите са основно в земеделието и леката промишленост – шивашки и обувни предприятия. Бъдещият рудник ще осигури възможност за висококвалифициран труд, а присъствието на голяма компания ще доведе допълнителни инвестиции в инфраструктура, включително и социална.

3. Бъдещият рудник ще бъде разположен на хълма Ада тепе, приблизително 3 км южно от Крумовград, в югоизточната част на България. Според плановете, трябва да бъде изградено предприятие - открит рудник и обогатителна фабрика, която ще прилага конвенционалните методи за преработка: трошене, смилане и флотация за извличане на златото, и депониране на хвоста заедно с остатъците от скална маса в интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци.  В продължение на осем години, фабриката ще преработва до 840 000 тона руда годишно със съдържание 85 700 унции злато. Капиталовите разходи за завършване на строителството на рудника и свързаните с него съоръжения, с приспаднати предварителни (невъзвръщаеми) разходи по разчет са $164.1 млн. (изчислени по доларовата стойност от 2013 г.). В началото на 2015 г. започна процес по актуализация на разчета за капиталови разходи, който трябва да приключи през първото тримесечие на 2016 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966