EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Четирите газови връзки на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Четирите газови връзки на България

mail10:00 | 07.10.2012прегледи 8994 коментарикоментари 0



 

 

Данаил Алеков
Според 10-годишния план за развитие на инфраструктурата за пренос и съхранение на газ на държавната компания „Булгартрансгаз“ се предвижда България да получава газ не само от Русия, а и от страни в Азия, като Азербайджан например. Това ще бъде възможно през интерконектора с Турция.
Така страната в рамките на следващите 2 години до 2014-2015 година, когато се очаква да са построени четирите междусистемни газови връзки на страната, тя постепенно да намали зависимостта си от руски газ.
EconomyNews.bg представя всички детайли по 4-те междусистемни газови връзки със съседните страни – Румъния, Турция, Гърция и Сърбия. Данните и графиките са базирани на официални анализи на „Булгартрансгаз”.

Интерконектор България – Румъния
Първият интерконектор, който предстои да бъде завършен е, този с Румъния. Строителните дейности започнаха на 17 август, когато Бойко Борисов и Делян Добрев направиха първата копка. За газопровода се използва специална технология на дигинално насочено хоризонтално сондиране, като тръбите ще минат на 3 метра под дъното на река Дунав. Дължината е 25 км, от които 15 км са на българска територия, а 2,5 км е преходът под Дунав. Самият газопровод е с диаметър 500 мм и капацитет до 1,5 млрд. м³/годишно, като България може да се възползва от излишъка на румънски добив на газ. Връзката ще бъде пусната през май 2013г., има вероятност да бъде завършена и по-рано.

 Интерконектор България - Турция
Това е най-важният от 4-те интерконектора, защото ще свърже Европейския съюз с Каспийския регион. Обсъждат се два варианта на трасето на този етап. Първият е на частна фирма, която предлага да изгради интерконектор до Димитровград или Стара Загора. По-удачният вариант обаче е газовата връзка да бъде част от проекта Nabucco West, като интерконекторът се свърже с КС Лозенец. Така от Nabucco ще бъдат осигурени безвъзмездни средства за изграждането на трасето на българска територия, която възлиза на €75 млн. Капацитетът е от 3 до 5 млрд. м³/годишно, а връзката е дълга общо 205 км, от които 75 км на българска територия. В момента текат предпроектни проучвания и прединвестиционни дейности, а плановете са по трасето да потече газ в края на 2014г. Основният партньор на „Булгартрансгаз“ е турската държавна компания Botas.

Интерконектор България - Гърция
Изграждането на газовата връзка с Гърция предстои да започне през март 2013г., когато ще бъде направена първата копка на проекта. Очакванията са в края на 2014г. по него да потече газ. Трасето е от Стара Загора до Комотини, като дължината му е 180 км, от които 150 км са на българска територия. Целият проект струва €209 млн., осигурени като безвъзмездна финансова помощ (грант) от Европейската енергийна програма за възстановяване. В момента текат проектирания, оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и подробен устройствен план.

Интерконектор България - Сърбия
Интерконекторът със Сърбия обхваща трасето София – Димитровград – Ниш, с обща дължина 150 км (55 км на българска територия). В момента текат предпроектни проучвания и прединвестиционни дейности - оценка на въздействието върху околната среда и подробен устройствен план. Предпроектното проучване приключва на 15 октомври, а до края на годината предстои сключването на договор с изпълнител на българската част от газовата връзка. До следващата година трябва да има сключен и договор за изграждането на целият интерконектор. В момента има посочени 5 възможни трасета, като два от вариантите са избрани като оптимални. При тях не се налага изготвянето на ОВОС и това ще спести значително време. Очаква се в края на 2014 г. или началото на 2015 г. връзката да е готова.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4140