EUR 1.9558
USD 1.6131
CHF 1.7971
GBP 2.2819
CNY 2.5230
you tube
mobile version

+€6млрд. за ваксина срещу COVID-19

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+€6млрд. за ваксина срещу COVID-19

mail07:05 | 30.06.2020прегледи 971 коментарикоментари 0


Европейската комисия и организацията „Гражданин на света“ организираха среща на върха за ангажименти по линия на Глобална цел: обединени за нашето бъдеще и мобилизираха 6,15 милиарда евро допълнително финансиране. Целта е да се подпомогне разработването на ваксини, тестове и лечение на коронавируса, както и да се осигури справедлив достъп до тях. Набраните средства ще подкрепят и икономическото възстановяване в най-уязвимите региони и общности в света.

Тази сума включва ангажимент за 4,9 милиарда евро от Европейската инвестиционна банка в партньорство с Европейската комисия и ангажимент за 485 милиона евро от държавите — членки на ЕС. В резултат на това поетите общо ангажименти в „маратона за ангажименти“ по линия на Глобални действия срещу коронавируса, стартиран на 4 май от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, достигнаха 15,9 милиарда евро.

В срещата на върха участваха 40 правителства, които поеха ангажимент да осигурят всеобщ достъп до лекарства против коронавируса. Друг техен ангажимент е да помогнат за възстановяването на общностите, които бяха засегнати тежко от пандемията, по равнопоставен и справедлив начин. Като паметно събитие на световната солидарност, вследствие на ангажиментите от срещата производствен капацитет за над 250 милиона дози ваксина ще бъде предназначен за държавите със средни и по-ниски доходи.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: Светът ще бъде избавен от тази пандемия само когато ваксините, тестовете и лечението са на разположение и достъпни за всички, които се нуждаят от тях. Днешните ангажименти и приносът на Европа ни доближават до тази глобална цел. Европа ще се посвети дългосрочно на това начинание. Ще използваме цялата си сплотяваща сила за общото благо. Налице е силен алианс за борба с този вирус, за обща борба.

Вернер Хойер, председател на Европейската инвестиционна банка, заяви: Щастлив съм да обявя, че като част от Екип Европа тясното партньорство между ЕИБ и Европейската комисия води до ангажимент от 4,9 милиарда евро за подпомагане на уязвимите държави, така че да финансират възстановяването си от пандемията. ЕИБ остава изцяло ангажирана с усилията, полагани съвместно с Екип Европа, за свеждане до минимум на опустошителното въздействие на тази пандемия, по-специално чрез осигуряване на финансиране за здравните системи, както и за научните изследвания и икономическата устойчивост по цялата планета.

Хю Евънс, съосновател и главен изпълнителен директор на организацията „Гражданин на света“, заяви: Глобална цел: обединени за нашето бъдеще“ бе стартирана в отговор на пандемията от COVID-19 и сме горди да се присъединим към Европейската комисия и над 40 правителства от цял свят, за да гарантираме, че свързаните с COVID-19 ваксини, тестове и лечение ще бъдат достъпни за всички навсякъде. Тези 6,9 милиарда долара, които днес бяха обещани за подпомагане на най-бедните и най-маргинализираните общности в света, са невероятна следваща стъпка по пътя ни за излизане от епохата на COVID-19, но все още има какво да се направи, тъй като никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност.

Сумата от 4,9 милиарда евро е в допълнение към сумата от 2 милиарда евро, обещана от ЕИБ на 4 май. Тя ще финансира икономическото възстановяване, укрепването на здравните системи и изпълнението на целите за устойчиво развитие във всички държави извън ЕС като част от глобалния отговор на ЕС за борба с пандемията („Екип Европа“).

Европейската инвестиционна банка, в партньорство с Комисията, Световната здравна организация и Коалицията за иновации в областта на епидемичната готовност (CEPI), организира набор от инвестиционни проекти за разработване и мащабно производство на ваксини, тестове и лечение на коронавируса. Всички тези усилия се допълват от това, което ЕИБ прави в областта на здравната и пандемичната готовност както в ЕС, така и извън него. ЕИБ е набелязала поредица от проекти на стойност около 6 милиарда евро с партньори от секторите на здравеопазването и науките за живота.

През последните седмици ЕИБ обяви нов меморандум за разбирателство със СЗО, консултантско споразумение с CEPI, сътрудничество с израелския орган за иновации и споразумение за финансиране в размер на 50 милиона евро с Pluristem с цел разработването на терапии против коронавируса, финансиране на BioNTech за разработване на програма за ваксини и задълбочено сътрудничество с Програмата на ООН за населените места.


Тагове: ЕК, коронавирус
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg