EUR 1.9558
USD 1.7422
CHF 1.7727
GBP 2.1820
CNY 2.5329
you tube
mobile version

€0,5 млрд. за отбрана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€0,5 млрд. за отбрана

mail10:34 | 22.03.2019прегледи 698 коментарикоментари 0


Европейската комисия прие работни програми за съфинансирането на съвместни промишлени проекти в областта на отбраната през 2019—2020 г. на стойност до 500 млн. евро. Допълнително са заделени 25 млн. евро за подпомагане през 2019 г. на съвместни научноизследователски проекти в областта на отбраната, като поканите за предложения по тях бяха публикувани.

Комисията „Юнкер“ полага безпрецедентни усилия, за да предпази и защити европейските граждани. От 2021 г. пълноправен Европейски фонд за отбрана ще насърчава иновативната и конкурентна промишлена база на отбранителната индустрия и ще допринася за стратегическата автономност на Съюза. Чрез двата предшественика на фонда Комисията предприема стъпки сътрудничеството в областта на отбраната в рамките на бюджета на ЕС да стане реалност още сега. Подготвителното действие за научни изследвания в областта на отбраната (PADR) продължава да се изпълнява за трета поредна година. С днешните решения Европейската комисия дава старт на първите финансирани от ЕС съвместни промишлени проекти в областта на отбраната по линия на Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната (EDIDP). Акцентът ще бъде върху области като технологиите за безпилотни летателни апарати, спътниковите комуникации, системите за ранно предупреждение, изкуствения интелект, кибернетичната отбрана и морското наблюдение.

Заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, заяви: Сътрудничество в областта на отбраната е единственият начин европейските граждани да бъдат защитени в един все по-нестабилен свят. Затова и работим по нашата част от задачата, за да може съвместните проекти да се изпълняват и европейската отбрана да става реалност. Въз основа на този успешен опит ще увеличим заделяното финансиране, за да може през 2021 г. да имаме пълноправен Европейски фонд за отбрана.

Елжбета Бенковска, комисарят по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП, допълни: За да имаме гаранции, че Европа може да защитава своите граждани, ни трябват авангардни технологии и оборудване в областта на отбраната, като изкуствен интелект, технологии за безпилотни летателни апарати, системи за спътникови комуникации и разузнаване. С помощта на инвестициите от ЕС, които започват от днес, преминаваме от идеи към конкретни проекти и повишаваме конкурентоспособността ни в областта на отбранителната промишленост.

Съвместни разработки на оборудване и технологии в отбраната:

Първата работна програма на Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната (EDIDP), която беше договорена с държавите членки, предвижда за 2019—2020 г. съфинансиране в размер на 500 млн. евро за съвместно разработване на способности в областта на отбраната. През следващите дни Комисията ще публикува 9 покани за представяне на предложения за 2019 г., които ще бъдат последвани от още 12 покани за 2020 г. Поканите за представяне на предложения ще обхващат приоритетни теми във всички сфери — въздух, земя, море, кибернетично пространство и космос.

·          Базови операции, защита и мобилност на въоръжените сили: 80 млн. евро са на разположение за създаване на способности за откриване на химични, биологични, радиологични и ядрени заплахи и за системи за противодействие на дронове;

·          Разузнаване, защитени комуникации и киберпространство: 182 млн. евро са заделени за ситуационна осведоменост и защита в киберпространството, за ситуационна осведоменост и способности за ранно предупреждение по отношение на космическото пространство и за способности за морско наблюдение;

·          Способност за провеждане на високотехнологични операции: 71 млн. евро ще бъдат заделени за модернизирането или разработването на наземни способности за прецизен удар от следващо поколение, способности за бойни действия на наземни части, способности за въздушен бой и системи за военноморски кораби;

·          Иновативни отбранителни технологии и МСП: 27 млн. евро ще бъдат заделени за подпомагане на решения в областта на изкуствения интелект, виртуалната реалност и кибернетичните технологии, както и за подпомагане на МСП.

·          В допълнение са предложени два проекта за пряко възлагане: 100 млн. евро за подкрепа на развитието на Eurodrone, способност от решаващо значение за стратегическата автономност на Европа, и 37 млн. евро за подпомагане на оперативно съвместимите и сигурни военни комуникации на ESSOR. 

Финансиране на иновациите в научните изследвания в областта на отбраната:

Днес Комисията публикува покани за представяне на предложения по линия на Подготвителното действие за научни изследвания в областта на отбраната (PADR), третият и последен бюджетен транш в рамките на Комисията „Юнкер“. В работната програма за 2019 г. ще бъдат заделени 25 млн. евро за научни изследвания в областта на доминантното присъствие в електромагнитния спектър и бъдещите революционни отбранителни технологии — две области, идентифицирани като жизненоважни за запазване на технологичното лидерство и независимост на Европа в дългосрочен план.

По линия на поканите за представяне на предложения за бъдещи революционни технологии в областта на отбраната ще бъдат разгледани най-добрите начини, по които ЕС може да окаже подкрепа на революционните технологии в областта на отбраната, които могат да доведат до трансформационни промени във военната сфера. Така ще се подготвят условията за Европейския фонд за отбрана, който може да разпределя до 8 % от своя бюджет за революционни технологии.

Комисията вече финансира пет научноизследователски проекта в областта на отбраната, сред тях и Океан2020, който е на стойност 35 млн. евро и оказва подкрепа на мисиите за морско наблюдение. В процес на подготовка са договорите за финансирането на още три проекта.

Следващи стъпки

Отговарящите на условията консорциуми могат да подават предложения по поканите за 2019 г. до края на август. Първите проекти ще бъдат избрани преди края на 2019 г., след което ще бъдат официално подписани споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства.

С помощта на двете програми, които вече функционират пълноценно, Комисията проправя пътя към пълноправен Европейски фонд за отбрана през следващия финансов период 2021—2027 г.

Контекст

В политическите си насоки от юни 2014 г. председателят Юнкер възведе като приоритет укрепването на сигурността на европейските граждани. В своята реч за състоянието на Съюза през 2016 г. той обяви създаването на Европейски фонд за отбрана. Комисията представи през юни 2017 г. първия набор от действия, с които да се даде възможност за тестване на сътрудничеството в областта на отбраната на равнището на ЕС чрез подготвителните действия за научни изследвания в областта на отбраната за 2017—2019 г. и чрез Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната за 2019—2020 г.

През юни 2018 г. Комисията предложи пълноправен Европейски фонд за отбрана с бюджет от 13 млрд. евро. Благодарение на фонда ЕС ще се нареди в четворката на най-крупните инвеститори в Европа в областта на научните изследвания и технологиите за нуждите на отбраната и ще действа като катализатор за една новаторска и конкурентоспособна промишлена и научна база. През февруари 2019 г. институциите на ЕС постигнаха частично политическо споразумение относно Европейския фонд за отбрана, което подлежи на официално одобрение от Европейския парламент и Съвета. Бюджетните аспекти на бъдещия Европейски фонд за отбрана са предмет на цялостното споразумение относно следващия дългосрочен бюджет на ЕС, предложен от Комисията през май 2018 г.


Тагове: ЕС, отбрана
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg