EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

„Златен ритон” за български вина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Златен ритон” за български вина

mail12:45 | 04.04.2013прегледи 1175 коментарикоментари 0


С шест приза „Златен ритон“ и 125 медала завърши Международният конкурс за вина и спиртни напитки за наградите на изложбата „Винария 2013“. Най-авторитетните български отличия в бранша бяха раздадени на тържествена церемония в Международен панаир Пловдив на 3 април вечерта.
„Конкуренцията беше невероятна. Разликите между отличените са едва от няколко хилядни“, заяви проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), която организира конкурса. Участваха 45 фирми, от тях 20 чуждестранни – от Италия, Франция, Молдова и Азербайджан. Бяха представени над 400 проби от вина. Миналата година претендентите бяха 29, а пробите – около 350. За първи път присъства група „Спиртни напитки“ с 60 проби
Състезанието за винените Оскари е в 6 категории, включващи млади и стари бели, червени вина и розе.

Тази година имаме призьори във всяка група, отбеляза проф. Моллов.
С три приза „Златен ритон“ финишира „Винпром Пещера“. Отличията са за „Домейн Пещера Совиньон блан Тракийска низина“ - от групата на белите вина от последна реколта, „Домейн Пещера розе Тракийска низина“ - от групата розови вина от последна реколта, и „Домейн Пещера розе Тракийска низина 2010 г.“ - от групата розови вина от по-стари реколти. Това е „голям шлем“, каза изпълнителният директор на „Винпром Пещера“ Иван Папазов, след като получи третата статуетка.
12 години чакаме този миг, сподели директорът на „Винзавод“-Асеновград Йордан Стефанов, когато разбра, че компанията вече има Златен ритон за „Version Каберне фран“ в групата на червените вина от последна реколта. 14-и Златен ритон добави в колекцията си „Черноморско злато“ с „Каберне совиньон Тракийска низина 2007 г.“ от групата на червените вина от по-стари реколти. Сред отлежалите бели вина най-добро се оказа „Авлудзена шардоне 2011“ на „Бойар“.
Журито раздаде 109 златни медала – 86 за вина, 14 за ракии, 7 за бренди и 2 за уиски. Сребърните медали са 16 – 8 за вина, 4 за ракии, 2 за мастика, по един за мента и водка. В комисиите влизаше елитът на дегустаторите от България, както и 8 чуждестранни експерти, двойно повече в сравнение с миналата година.
Почти равностойното българско и чуждестранно участие, разширената гама от напитки, които се състезават, и присъствието на авторитетни арбитри от други държави изравняват нашия конкурс с утвърдените световни състезания в бранша, защото той вече отговаря на всички изисквания, коментира проф. Моллов. Избите полагат огромни усилия, за да стигнат до наградата „Златен ритон“ и до медалите на „Винария“, защото отличията са наистина престижни и помагат за маркетинга на продуктите, коментира той.
„Продуктите, опаковките, етикетите, щандовете не отстъпват на класата, позната от най-авторитетните световни изложения. Убеден съм, че българското вино е готово за своя голям пробив на международните пазари“, каза в своето приветствие Иван Соколов. Международен панаир Пловдив, катедрата по винопроизводство в Университета по хранителни технологии, Съюзът на енолозите и парк-хотел „Санкт Петербург“ са партньори на конкурса, който се проведе от 11 до 17 март.
На церемонията бе връчена и традиционната награда „Бъчвата на НЛВК“, която отново отиде при „Черноморско злато“.
Николай Москов от вестник „24 часа“ стана първият носител на приза „Журналист на „Винария““ за принос в популяризирането на българското вино. Отличието бе присъдено след конкурс на НЛВК.
За най-добър енолог на „Винария 2013“ бе определен инж. Валери Чулин от „Вини“-Сливен, чиито оценки по време на дегустациите са били най-близки до крайните резултати.
Международната изложба за лозарство и винарство продължава в панаира до 6 април с участието на компании от 13 държави, които предлагат нова колекции вина и спиртни напитки, технологии, машини, оборудване и материали за лозарството и винарството.


 


Тагове: ритон, вино
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg