EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

„Балканкар Рекорд“ разработва български ел-камион

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Балканкар Рекорд“ разработва български ел-камион

mail18:15 | 21.01.2020прегледи 1720 коментарикоментари 0


Пловдивската компания „Балканкар Рекорд“ разработва първия български електрически камион. Превозното средство ще има между 75 и 120 километра пробег /или около осем часа/ с едно зареждане на батерията, а разходите за зареждане ще възлизат на 4 лева. Скоростта му няма да надвишава 40-45 километра в час и ще може да пренася товар от порядъка на 1.6 тона.

Основното предизвикателство е елкамионът да може да се движи и в градска среда, обясни ръководителят на проекта инж. Георги Вълков. И досега пловдивският производител имаше в продуктовата си гама електрически возила, но те са предназначени единствено за въртешнозаводска среда или други затворени комплекси.

Иновативната разработка се финансира частично от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия чрез Националния Инвестиционен Фонд със сумата от 242 118 лева. Компанията влага и собствени средства в размер на 167 658 лева. Разработката ще отнеме около година и половина Миналата година още една компания от Пловдив обяви, че ще прави електрически камиончета. „Милара интернешънъл“ имаше намерение да ги сглобява тук, а частите да идват от Китай.

Източник: в.Марица


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg