EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Южен поток" купил 358 дка гора = 10 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Южен поток" купил 358 дка гора = 10 млн.лв.

mail10:53 | 31.07.2014прегледи 1955 коментарикоментари 0


Няколко дни преди оставката на правителството Орешарски, което официално спря работата по "Южен Поток", държавата е продала 358 декара от горския фонд на фирмата Южен Поток България АД, която строи сухоземния участък на тръбата. Фирмата е собственост 50/50 на БЕХ и на Газпром,съобщава изданието Биволь.

Цената на сделката сключена на 22/07 е 10 780 270 лв., което прави по 15 евро на квадратен метър.

За сравнение, терените изкупени в същия район (близо до Паша Дере) от Първа Инвестиционна Банка, през които ще минава сервитут на Южен Поток, са платени по 207 лв. на квадрат. Паша Дере е стратегическо място. Заради геоложките характеристики на шелфа това е единственото място на българското крайбрежие, от което могат да излизат на сушата морски газопроводи.

Като бонус всички държавни терени продадени на Южен Поток вече са с преотреден статут за газопровод, докато терените на ПИБ все още са със статут на горски фонд.

Не е ясно кой и как е направил оценка на държавните терени на тази "приятелска" цена и дали са спазени всички законови процедури по оценяване и преотреждане. Въпросите са към Прокуратурата, която се ангажира да проверява подобен казус с евтини държавни терени продадени на близки до властта в скандала "Дюнигейт". Биволъ ги формулира като сигнал и го изпрати до Главния прокурор.

Газопроводът Южен Поток е на мушката на Европейската комисия, която настоява работата по проекта да бъде замразена докато той бъде приведен в съответствие с европейското законодателство.

Ефектът от продажбата на земята е също в това, че ще се усложни обжалването на евентуални строителни разрешения за Южен Поток, които според източници от правителството в оставка властта има нагласа да пусне всеки момент.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg