EUR 1.9558
USD 1.7626
CHF 1.7878
GBP 2.1953
CNY 2.4887
you tube
mobile version

Ще има ли винетки за Северната скоростна тангента?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще има ли винетки за Северната скоростна тангента?

mail08:00 | 29.12.2018прегледи 649 коментарикоментари 0


Северната дъга на Околовръстния път на София ще бъде без винетка и по този начин жителите от по-крайните райони на столицата ще пътуват без да е необходима пътна такса за връзка с центъра на града. Решението бе постигнато на среща между инж. Дончо Атанасов - член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, със заместник-кмета на София Дончо Барбалов. В нея участваха още кметът на община Нови Искър Даниела Райчева, експерти от АПИ и Столична община. Целта е да се намерят работещи и ефективни решения, свързани с ползването на републиканската пътна мрежа от жителите на северозападните и югоизточните квартали на София.

Разговорите за преминаването с винетка по Северната скоростна тангента продължават в първите дни на Новата година като се търси решение в рамките на закона. Трябва да намерим приемливо решение колкото се може по-скоро през януари, подчерта директорът на Националното тол управление Антон Антонов. Заместник-кметът Дончо Барбалов каза, че се търсят варианти до всяко населено място на територията на Столична община да има път без да e необходима винетка.

Винетките са за ползване на републиканската пътна мрежа извън населеното място. Агенция „Пътна инфраструктура“ направи това уточнение по повод запитвания от медии за кой пътища е необходима винетна такса. Според нормативната уредба началото и краят на населеното място се определят от съответната община и за ползването на пътната мрежа в конкретното населено място винетка не е необходима. Пътната такса е задължителна, когато превозното средство напуска населеното място и продължава пътуването си по участък от републиканската пътна мрежа, а именно автомагистрала, първокласен, второкласен или третокласен път. За общинската пътна мрежа винетка не е необходима.

Продажбите на винетки

За първите 10 дни от старта на уеб сайта www.bgtoll.bg са продадени 3247 електронни винетки, които влизат в сила от 1 януари 2019 г. Стойността на продадените до момента е-винетки е 300 973 лева.

От тях най-много – 3025 за 293 425 лв., са годишните електронни винетки за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 тона.

Интерес има и към новата уикенд винетка, която се въвежда от 1 януари 2019 г. Продадени са 32 такива за леки автомобили, както и 100 седмични, 36 месечни и 7 тримесечни електронни винетки за леки коли.

За тирове с обща технически допустима максимална маса над 12 тона са продадени 31 електронни винетки, като най-много са месечните – 20 на обща стойност 2760лева.

Осем са купените електронни винетки за тежкотоварни автомобили с обща технически допустима максимална маса от 3,5  тона до 12 тона и автобуси. Също осем са и продадените винетки за ремаркета на леки автомобили.

Най-много електронни винетки са продадени чрез уеб сайта www.bgtoll.bg – 1821 на обща стойност 167 931 лв.

От 17 декември са конвертирани към електронни винетки 30 400 хартиени винетни стикера. На сайта  www.bgtoll.bg може да бъде направена справка в реално време дали подадената информация за конвертиране към електронна винетка е обработена и преобразувана ли е винетката.

Напомня се, че шофьорите, на които до края на 2018 г. им предстои пътуване и в момента нямат валиден стикер, могат да купят предпочитаната хартиена винетка и ако нейната валидност изтича през 2019 г., не е задължително да я конвертират в електронна. Това е препоръчително и се прави за удобство при пътуването. Задължително изискване е хартиеният стикер да остане залепен на предното стъкло на автомобила до края на неговата валидност.  

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg