EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ще защити ли НАТО южната ни граница?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ще защити ли НАТО южната ни граница?

mail12:20 | 12.02.2016прегледи 1055 коментарикоментари 0


Важен аргумент в българския дебат за членството в НАТО беше, че това е организация, в която всеки един глас има равна сила при взимането на решения, коментира за Агенция „Фокус” Бойко Ноев бивш министър на отбраната решението на министрите на отбраната на НАТО за започване на операция, чиято цел е участие в международните усилия за прекратяване на нелегалния трафик и нелегална миграция в Егейско море. „Това е основополагащото правило на консенсуса. Ако и един глас е против- няма решение. Особено, когато се отнася до военна операция.  Ето, дошъл е момент, когато българското общество е в правото си да попита правителството къде е отишъл българският глас. Ако правителството не защити интересите на България, именно то, а не Кремъл ще носи отговорността за създаването на анти-натовски настроения в България”,заяви Бойко Ноев.
„Ако НАТО не покрие и южната граница на България, ако потокът ни залее, това вероятно ще бъде края на евро-атлантическата идея у нас”, счита Бойко Ноев.

На въпрос какво правим ние в тази ситуация Бойко Ноев заяви, че „На първо място, премиерът Бойко Борисов трябва незабавно да поиска от името на България НАТО да разпростре операцията за борба с трафикантите и по южните ни граници”.
Попитан защо именно премиерът, а не военния министър, или президентът като върховен главнокомандващ трябва да поиска от НАТО това нещо Ноев каза „Първо, защото личната ангажираност на премиера ще подчертае, че това е жизнено важен въпрос. Второ- министърът на отбраната, ако не е защитил интересите на България, ако не е настоял и нашата граница да бъде покрита, за да не потече човешкият поток през нея, трябва незабавно да си подаде оставката. По-точно премиерът да му я поиска”, категоричен е Ноев.
„Важно би било премиерът да разговаря и с канцлера Ангела Меркел, която след поредното й посещение при Ердоган преди дни е основен съавтор на идеята за ангажирането на НАТО”, каза още Бойко Ноев.

НАТО изпрати патрул от три военни кораба да прихващат мигрантите опитващи се да достигнат до Гърция по море и да ги връщат обратно в Турция, докато Европа засилва усилията си за ограничаване на бежанската криза, съобщава The Guardian . Мисията е била договорена и разпоредена в Егейско море в рамите на 24 часа, което е изключително бърз ход на алианса. Обикновено НАТО прекарва месец в обсъждане на решения и уговаряне на детайлите. Воденият от Германия патрул ще получи подкрепа от самолети, можещи да следят наплива от хора опитващи незаконно пресичане на граници. Гърция и Турция се договориха, че заловените мигранти ще бъдат връщани. „Те няма да бъдат отвеждани в Гърция. Целта на групата е да ги връща обратно в Турция. Това е голямата разлика“, каза британският министър на отбраната Майкъл Фолън.

 


Тагове: НАТО, граници
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg