EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Шенген се отлага отново

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шенген се отлага отново

mail09:44 | 06.10.2015прегледи 892 коментарикоментари 0


Решението за приемането на България и Румъния в Шенген отново ще се отложи и няма да се обсъжда тази седмица от вътрешните министри на ЕС, потвърдиха за БНР европейски източници.

Правителството ни многократно изразяваше надежда, че на редовното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8-и и 9-и октомври ще се гласува решение за частично присъединяване към европейската зона без вътрешни граници. В дневния ред обаче са залегнали проблемите с бежанците и граничния контрол.

Разширяването на Шенгенската зона не е била включено като точка в дневния ред на министрите на вътрешните работи, потвърдиха представители от Люксембургското ротационно председателство на Съвета.

На едно от последните заседания на ниво посланици в ЕС не е бил постигнат консенсус за това. Сред мотивите са натоварената програма с мерки за охрана на външните граници и справяне с кризата с бежанците, които ще се дискутират в Люксембург в четвъртък и петък.

Очакванията на българското правителство бяха за политическо решение през октомври за поетапно отпадане на въздушните граници на Шенген за българската страна.

Премиерът на Румъния обаче заяви вчера пред парламента в Букурещ, че той също е поискал отлагането. По-късно, цитиран от румънската телевизия, Виктор Понта призова да не се хранят илюзии и дори прогнозира, че Шенгенското членство ще се отлага и през 2016 година:

Нима вярвате, че под председателството на Холандия ЕС ще гласува за разширяването на Шенген? Съмнявам се, особено след като холандците винаги казваха, че са против.

Холандия обвързва ветото си с положителни резултати в докладите на ЕК за реформите в правосъдието и вътрешните работи. Страната ще бъде ротационен председател на заседанията на вътрешните министри от януари до юни следващата година. Тя обаче не е била единствената, която е поискала отлагане на въпроса тази седмица, допълниха източниците от Люксембург. Резерви са изразили представители на още няколко европейски столици. По програма, следващото редовно заседание, на което членството на България и Румъния в Шенген би могло да се обсъжда формално, е през декември.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg