EUR 1.9558
USD 1.7422
CHF 1.7297
GBP 2.2553
CNY 2.5318
you tube
mobile version

ЧЕЗ преговаря вече с Индия Пауър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЧЕЗ преговаря вече с Индия Пауър

mail11:35 | 04.12.2018прегледи 759 коментарикоментари 0


Чешката компания ЧЕЗ започва преговори за продажбата на българските си активи с класираната на второ място компания  "Индия Пауър". От централата на чешкото дружество съобщиха за "Хоризонт", че преговорите с "Инерком" продължават да се водят паралелно.

В писмо до медиите от компанията на Гинка Върбакова съобщават, че фирма "Инерком" работи за приключване на сделката и че имат валиден договор с ЧЕЗ. "Българската компания полага всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия по договора. 
"Става въпрос за получаване на регулаторно разрешение, на което се очаква одобрението", обясняват от "Инерком". 

Срокът, в който те трябваше да платят, изтече на 30-и ноември.

През февруари за купувач на българските дружества на ЧЕЗ, които снабдяват с ток Западна България, бе избрана фирма "Инерком". Дотогава компанията и нейната собственичка Гинка Върбакова не бяха известни, което предизвика и редица съмнения за възможностите тя да се справи с управлението на дружествата. С казуса се занимава и парламента, а заради познанството си в Гинка Върбакова енергийният министър Теменужка Петкова дори подаде оставка, но в крайна сметка запази поста си.

Сделката не бе позволена от Комисията за защита на конкуренцията, което бе обжалвано от фирма "Инерком". Според предварителния договор българската компания имаше 9-месечен срок да плати на ЧЕЗ, който изтече на 30-ти ноември без да има плащане по сделката. Така чехите започват разговори с индийската "Индиа пауър", която първоначално се яви като кандидат-купувач заедно с друга българска фирма, фалирала малко след това - Фючър енерджи. Индийците обаче твърдят, че могат да продължат и без българския си партньор и че все още имат интерес към покупката.

Същевременно, в писмо до медиите, от компанията на Гинка Върбакова съобщават, че фирма "Инерком" работи за приключване на сделката и че имат валиден договор с ЧЕЗ, както и че полагат  всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия по договора.

Междувременно стана ясно, че с определение от 20-и ноември Върховният административен съд е отменил отказа на Комисията за защита на конкуренцията да одобри придобиването на българските активи на ЧЕЗ от „Инерком“. 

С мотив, че отказът е незаконосъобразен, върховните съдии Нина Докторова, Румяна Монова и Красимир Кънчев са върнали преписката на Комисията. Тя обаче е обжалвала определението пред петчленен състав на Върховния административен съд, казаха за "Хоризонт" от съда./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg