EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЧЕЗ напусна Албания, компенсация = 100 млн.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЧЕЗ напусна Албания, компенсация = 100 млн.евро

mail07:50 | 25.10.2014прегледи 46351 коментарикоментари 0


Албанското правителство си върна собствеността върху електроразпределителната компания КЕШ, 76 процента от която през 2009 г. бяха продадени на чешката компания ЧЕЗ, предаде агенция МИА. Албанското министрество на енергетиката и промишлеността съобщи, че така албанското правителство, което сега притежава 100% от електрическата компания, приключва процеса на спорове между двете страни. Това ще даде възможност за смяна на управлението на компанията и инвестиции в подобряване на електрическата мрежа с цел гарантиране на по-качествени услуги за потребителите.

Чешкото енергийно дружество ЧЕЗ ще получи 100 млн. евро по силата на подписано през юни тази година споразумение между ЧЕЗ Груп и Албания, съобщи пресцентърът на ЧЕЗ България. Споразумението е било потвърдено от Секретариата на Енергийната общност във Виена, съобщават от дружеството. Споразумението урежда спора между двете страни, след като през януари 2013 г. държавният енергиен регулатор на Албания отне лиценза на ЧЕЗ, мотивирайки се с недостатъчни инвестиции в енергийната система. Сумата, която чешкото дружество сега ще получи, е близка до първоначалната инвестиция на ЧЕЗ за придобиване на албанската електроразпределителна компания, посочват от пресцентъра на компанията в България.

През 2009 година ЧЕЗ закупи 76 на сто от акциите от тогавашното държавно дружество за 102 млн.евро. През месец януари 2013 година държавният енергиен регулатор в Тирана отне лиценза на ЧЕЗ поради "липсата на инвестиции в енергийната система и невъзможността да гарантира снабдяването с ток". След това решение ЧЕЗ заведе дело в Международния арбитражен съд. Още в самото начало при влизането на албанския пазар ЧЕЗ се оплакваше от огромните кражби на ток и загубата на електричество поради лошата мрежа. Новото правителство на социалистите начело с премиера Еди Рама през юни месец постигна извънсъдебно споразумение с ЧЕЗ.

Съгласно Споразумението за уреждане на спора, ЧЕЗ Груп ще получи компенсация в размер на 85 милиона евро за дължими плащания и срещу дяла си в разпределителното дружество, като компанията вече получи други 15 милиона евро. Сумата ще бъде изплатена на годишни вноски до 2018 година, като вноските са гарантирани и обезпечени чрез гаранция от призната европейска банка. На датата на влизане в сила на Споразумението, 76% от собствеността на ЧЕЗ в разпределителното дружество са прехвърлени на Албанското правителство.
„С влизането в сила на това Споразумение за уреждане на спора, ние ще сме получим средствата доста по-рано отколкото при една арбитражна процедура“, добави Бенеш. След датата на влизане в сила на Споразумението ще бъде прекратена арбитражната процедура, която ЧЕЗ заведе срещу Албания през май 2013 г. за защита на своите инвестиции в електроразпределителното предприятие.


Тагове: Албания, ЧЕЗ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905