EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Частни компании атакуват БДЖ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Частни компании атакуват БДЖ

mail06:55 | 21.03.2018прегледи 5618 коментарикоментари 0


Не трябва частни компании, които се борят за работа на жп пазара, през медиен натиск да се опитват да излязат напред по един или друг начин. Това каза на пресконференция зам.-министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Велик Занчев. „Не може през медиите да се печелят обществени поръчки или процедури в БДЖ. На БДЖ му трябва компания, която да му даде най-добри условия като качество и бързина на изпълнение на услугата. Могат да участват компании от целия ЕС. Въпросът е кой е по-конкурентоспособен и кой ще даде най-добра цена и качество. Не можем да играем мач извън терена, на който е публиката. Има си процедура и в нейните рамки могат да се решат всички спорове. Държим да има състезателна процедура и да участват повече компании“, коментира Занчев, цитиран от агенция Фокус. Според него основната причина за тези атаки са това, че ръководството на БДЖ е успяло да спаси дружеството от фалит, на път е да погаси дълговете, натрупани преди 2009 г., предстои подготовка на процедура за нов подвижен състав, стартира процедури за ремонт.

„За да тръгват влаковете навреме, трябва да има изрядни локомотиви и вагони. „Експрес сървиз“ също се оказа, че е спечелило някаква процедура в БДЖ. Не трябва частни компании, които се борят за работа на жп пазара, през медиен натиск да се опитват да излязат напред по един или друг начин. Може би тези дружества целят БДЖ да тръгне в друга посока. Цялата тази заслуга е на министър Московски и силата, която управлява в момента държавата. Това трябва да го подчертаем сериозно“, каза още Велик Занчев.

Сегашното ръководство на БДЖ спаси холдинга от фалит, обществените поръчки в него са напълно прозрачни, коментира още той.  „От месец и половина - два в публичното пространство вървят обвинения срещу БДЖ по най-различни поводи. Това ръководство спаси холдинг БДЖ от фалит. Сега изплаща и дълговете на БДЖ, формирани във времето преди то да бъде назначено за такова. Тези обвинения във времето бяха много и бяха прокарвани през различни канали. Днес разбрахме в 11.00 часа кой седи зад тези т.нар. обвинения, защото за мен това не е вярно", коментира Занчев и допълни, че това са изпълнителните директори на "Експрес Сервиз" ООД и "БДЖ-Кончар" АД. "Искам да си дадем ясна сметка, че БДЖ е националният жп превозвач, той е институция. Не може да се плюе, без да има доказателства“, поясни той. По думите му тяхното разбиране е, че поръчките в БДЖ са напълно прозрачни. „За конкретната поръчка, за която се говори Ивайло Московски разпореди проверка, която е с кратък срок. Ако тя установи каквито и да било нарушения, свързани с нея, тя ще бъде мигновено прекратена и длъжностните лица, които са си го позволили, ще бъдат строго наказани. Това е свада между три търговски дружества, които са частни. Те имат пълната възможност да участват на всички процедури в БДЖ“, каза още той.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4091