EUR 1.9558
USD 1.7785
CHF 1.7988
GBP 2.2837
CNY 2.5331
you tube
mobile version

Цени и добиви на зърно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цени и добиви на зърно

mail09:01 | 27.06.2018прегледи 964 коментарикоментари 0


Първите количества зърно от новата реколта в Монтанско се изкупуват по 240-260 лева за тон, съобщиха от Стоковата борса в града.
Ечемикът, който първо се прибира, се търгува около 250 лева за тон, а пивоварният ечемик - 270-280 лева за тон. Цената на пшеницата е 250 лева за тон, като е възможно в следващите дни да намалее заради проливните дъждове през последната седмица, които влошават качествата на все още неожънатата пшеница, уточниха от борсата в Монтана.

В Добричка област жътвата на пшеницата започна по-рано от обичайното начало в първите дни на юли. Средният добив от първите ожънати масиви е 539 килограма при 598 килограма през миналата стопанска година, съобщиха от областната дирекция "Земеделие".
Земеделските стопани в Добричкия регион произвеждат най-много хлебно зърно в страната като през това лято комбайните ще приберат реколтата от над 1 200 000 декара. Засега най-висок е средният добив в землището на Каварна - 580 килограма, а най-малко зърно прибират в община Тервел - по 470 килограма. Общо са ожънати около 65 000 декара в региона.
Очаква се средният добив през кампанията да достигне миналогодишния, каза Веселин Овчаров, старши експерт в дирекцията. По думите при последното обследване на масивите са установени посеви с изсъхнали листа заради кафява ръжда, но класовете са чисти.

По време на жътвената кампания в селищата в община Балчик ще бъдат осигурени денонощно дежурни телефони. Преди прибирането на реколтата кметът Николай Ангелов разпорежда край масивите с пшеница да бъдат поставени предупредителни и забранителни знаци за моторни превозни средства и каруци, за да се предотврати опасността от пожари.
С кметската заповед се забранява изгарянето на стърнища, като глобата за граждани е от 100 до 6000 лева, а за юридически лица - от 1000 до 20 000 лева. Жътвата трябва незабавно да бъде преустановена при силен вятър или други метеорологични условия, които са предпоставка за възникване и разпространение на пожари, разпорежда още кметът. От "ВиК" трябва да информират за броя, местоположението и техническото състояние на противопожарните хидранти във всяко село. Зърнопроизводителите се задължават да представят в районната служба по пожарна безопасност схема с точното разположение на масивите с посеви.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg