EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цените за Никулден & Коледа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените за Никулден & Коледа

mail07:10 | 02.12.2015прегледи 4405 коментарикоментари 0


За Никулден цената на шарана ще бъде между 6 и 6,50 лева за килограм, според д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор и представляващ Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ”, във връзка с очакваната повишена консумация на риба и рибни продукти на предстоящия празник Никулден. Той обясни, че в България няма официална статистика за повишаването на продажбата и консумацията на риба за празника.

Производителите и преработвателите от асоциацията разполагат с достатъчно количества качествена българска и вносна риба, за да посрещнат потребителското търсене. Поради различни фактори, като традиции, опит, надморско налягане, в България се развъждат сравнително малко видове риби, но те са част от общия европейски и световен пазар. Потребителите на риба и рибни продукти могат да бъдат спокойни, защото за празника всички продукти ще бъдат пресни и с добро качество.

Пазарът на шаран е балансиран, но има опасност пъстървата да не стигне, защото ще има по-голямо търсене около Никулден. От българските риби ще се предлага също сом, който е в по-малки количества, толстолоп и бял амур.

Преснотата на рибата е много важна. При различните видове риби, най-вече при по-дребните, когато рибата е стара, очите ѝ посивяват. Ако при обработване на рибата се вижда, че мускулатурата ѝ не е плътна, това е признак, че рибата не е прясна. Това, че се продава стара риба, е по вина на търговците, а не на производителите. По- големият риск, който не можа да се реши с нормативната база, е произходът на рибата”, посочи още д-р Господинов. По думите му, много често се спекулира с марката и се парадира с факта, че рибата е от точно определен развъдник. „Всъщност се изкупува риба от цялата страна. От нашата асоциация апелираме да се премине към продажба на охладена риба. Така тя ще бъде в тарелка и с етикет. По този начин ще се знае от кой рибарник идва. Това ще осигури проследяемост и ще даде възможност да се търси отговорност, ако има нещо нередно.

Коледната трапеза тази година ще струва колкото и предходната, е оценката на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Той коментира, че цените на основните продукти остават стабилни. „За сравнение с миналата година измененията в цените са същите, т.е. ще има същото ценово равнище на Коледната трапеза, такова, каквото имаше миналата година. Добрана новина е, че цената на олиото беше тръгнала нагоре на световните борси, на Ротердам дори стигна 1000 евро, но само за последните две седмици бележи доста сериозен спад с около 200 евро, което означава, че този продукт ще запази цената си на стабилни равнища. „Основните хранителни продукти в потребителската кошница – брашно, мляко, месо запазват една постоянна тенденция в цените”, допълни Иванов. Според него пазарът е спокоен. По отношение на плодовете и зеленчуците има характерната сезонност. „Има голяма разлика между цените на едро и на дребно. Потребителите трябва да бъдат внимателни, тъй като има неоправдано високи разлики в цените“, коментира още Иванов. Той каза още, че пазарът е спокоен и не се очакват изненади. Единствено при плодовете и зеленчуците се наблюдават обичайните сезонни колебания.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144