EUR 1.9558
USD 1.7244
CHF 1.7244
GBP 2.2495
CNY 2.5652
you tube
mobile version

Холандия и Франция ни пречат за Шенген

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Холандия и Франция ни пречат за Шенген

mail11:41 | 12.07.2018прегледи 366 коментарикоментари 0


Холандия и Франция пречат на България и Румъния да влязат в Шенгенската зона. Това заяви в интервю за в. „Известия“ българският министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя подчерта, че приемането на двете страни в Шенген съществено ще помогне на чужденците, които ги посещават, а за българските и румънските граждани това не е проблем, защото те могат да пътуват в рамките на ЕС без визи. От 2011 г. насам ЕК и Европейският парламент са публикували множество резолюции и доклади, в които призовават страните от ЕС да приемат България и Румъния в Шенгенската зона, но това не е донесло видими резултати.

„Две държави – Холандия и Франция – все още изразяват опасения по повод приемането на България и Румъния в Шенген. След започването на миграционната криза мога да разбера тяхната тревога, но не мога да намеря реални аргументи за отказа“, отбеляза тя. „Към 2011 г. ние вече бяхме изпълнили всички технически изисквания, а сега, в условията на масов приток на бежанци в ЕС, доказахме своята способност да охраняваме външните граници на Евросъюза.

Следователно, няма никакви основания България и Румъния да не бъдат включени в Шенгенското пространство“, каза Захариева. Българският външен министър подчерта, че София ще продължи да води преговори с тези две страни, за да ги убеди да приемат страната в Шенген. При това Захариева отбеляза, че отсъствието на Шенген не е проблем за българите. „Това ще бъде удобно за чужденците, които след това ще могат да пътуват в страните от ЕС с българска виза“, смята тя. /превод:БГНЕС

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg