EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Френският парламент против санкциите срещу Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Френският парламент против санкциите срещу Русия

mail10:20 | 30.04.2016прегледи 838 коментарикоментари 0


Френският парламент се изказа за отмяната на санкциите на ЕС срещу Русия. След двучасови дебати 55 депутати гласуваха за, а 44 срещу това решение. Инициатор на дискусията стана депутатът от дясно-центристката Републиканска партия Тиери Мариани. Той изработи резолюция, в който с подпис се съгласиха над 80 негови колеги – най-вече съпартийци, но и не само, пише Российская газета.
В приетата резолюция, която има препоръчителен характер, са изложени причините поради която парламентарната група настоява за отмяната на санкциите. В нея се акцентира, че мерките предприети срещу Русия заради украинската криза, са доказали своята безполезност. Те носят сериозна вреда на икономическите интереси на Франция и Русия, налагат бреме върху френското селско стопанство и „пречат на сближаването на двете държави в борбата срещу международния тероризъм“.
В документа се призовава правителството на Франция да не продължава икономическите санкции, наложени от ЕС срещу Русия, а да започнат преговори за слагането на край на санкционната политика срещу нея.
„Това, че парламентът одобри резолюцията е акт на утвърждаване на парламентарния ни суверенитет“, заяви авторът на резолюцията Тиери Мариани. „Депутатите доказаха, че поставят националните интереси на франция начело. Те заявиха, че не те са отговорни за санкциите, а Брюксел. Днешните дебати показаха, че те са способни да се изправят срещу контрапродуктивните решения на ЕС и мнението на редица други европейски страни, които следват своите задокеански партньори“, заяви той.
„Приетият от парламента документ няма задължаващ характер, но аз съм убеден, че правителството ще трябва да се отнесе към него отговорно. Уверен съм, че нашата резолюция ще му вдъхне смелост, а гласът на Франция ще зазвучи отново силно и решително, както в славните времена на генерал Шарл дьо Гол. Днес правителството получи моралното право да гласува срещу продължаването на икономическите санкции, когато въпросът бъде обсъден през юни в Брюксел. Напомням, че е достатъчно само една страна членка на ЕС да се изкаже срещу санкциите, за да бъдат те блокирани. Надявам се, че Франция ще стане тази страна“, заяви той.

САЩ ще запазят санкциите срещу Русия, докато не бъдат изпълнени договореностите от Минск, а Крим не бъде върнат като част от Украйна, заяви постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър. Заедно с лидерите от "нормандския формат" САЩ ще продължат да се стремят към цялостно изпълнение на Минските договорености от всички страни и ще запазим санкциите, докато Русия продължава да възпрепятства тяхното изпълнение. Също така ще запазим санкциите, въведени във връзка с Крим, докато Русия не прекрати окупацията на полуострова, каза Пауър на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Украйна. На същото заседание помощник-генералният секретар на ООН Тайе-Брук Зерихун изнесе данни, според които конфликтът в Източна Украйна вече е взел 9300 жертви, а над 21 000 са ранени.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099