EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Франция:Срив на левицата в местните избори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция:Срив на левицата в местните избори

mail09:10 | 30.03.2015прегледи 625 коментарикоментари 0


Френският избирател нанесе дълготрайни поправки в политическата система на страната с вчерашния втори тур на местните избори.

Никога десницата не е печелила толкова гласове на тези избори, никога левицата не е претърпявала такъв тежък удар и никога една трета сила не е постигала такъм успех.

Партията "Съюз за народно движение" на бившия президент Никола Саркози печели между 64 и 74 департамента от общо 98, показват последните, но неокончателни резултати. Управляващата Социалистическа партия на президента Франсоа Оланд ще загуби между 26 и 30 департамента и ще държи не повече от 37 департамента. До момента тя контролираше общо 61 департамента. Крайно дясната партия "Национален фронт" на Марин льо Пен има 40% процентна подкрепа и значително увеличаване на местата й в местните съвети."Никога...нашето политическо семейство не е спечелвало толкова много местни съвети", каза Никоа Саркози пред ликуващи поддръжници. Той добави, че гласоподавателите "масово са отхвърлили политиката на (президента) Франсоа Оланд и неговото правителство". "Днес лъжата, отрицанието и безпомощността бяха наказани", каза още Саркози. Според него "нито една политика досега не е претърпявала подобен крах на такова ниво". По думите му изборните резултати свидетелстват "за напълно очевидния отказ на избирателите да подкрепят левите сили. "Убеден съм, движението на десните в републиката ще бъде дълго и трудно, но съм убеден, че нищо няма да ги спре", подчерта Никола Саркози".

На свой ред премиерът Мануел Валс призна, че Социалистическата партия претърпя "поражение" в изборите, като добави, че резултатът за "Националния фронт" е "твърде висок". "Французите обявиха...гнева си от ежедневието, което е твърде трудно", подчерта той, като обещана да положи усилия за съживяване на френската икономика, която е втра по мощ в еврозоната.

"Левите сили отстъпиха значително", "това е дълготрайна промяна на политическата обстановка във Франция", изтъкна премиерът.

"Националният фронт" получи подкрепата на 40 на сто от избирателите. Вторият тур показа силно подобряване на резултатите на нашето движение". Така лидерката на френската крайнодясна партия Марин Льо Пен коментира резултатите от вота. Тя добави, че добрите резултати на НФ са основа за по-нататъшно движение напред. По думите й това е исторически резултат за партията. "Националният фронт се превръща в мощна политическа сила в много райони. Това изключително електорално равнище ще стане основа за още по-големи победи в бъдеще", заяви Льо Пен.

В същото време изборите за членове на генерални съвети на департаментите са по мажоритарната система, което подобно на парламентарните избори не позволява на фронта да получи значително представителство във властта при едни високи изборни резултати. В крайна сметка НФ може да спечели няколко десетки места в генералните съвети, но не и ръководствата на съветите.

Не случайно заместникът на Льо Пен в партията Флориан Филипо предрече, че въпреки високи резултати на НФ той няма да може да управлява нито един местен съвет. /БГНЕС, АФП и ТАСС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg