EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

„Инвестирай в България” от Шанхай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Инвестирай в България” от Шанхай

mail11:45 | 19.11.2012прегледи 1122 коментарикоментари 0


България е единствената държава от ЕС, която получи повишение на кредитния си рейтинг за 2010 и 2011 г. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща със своя китайски колега – министърът на индустрията и информационните технологии Мяо Вей, съобщи пресцентърът на МИЕТ. Министър Добрев е на посещение в Китай за участие във форума "Инвестирай в България", организиран от Българската агенция за инвестиции и Shanghai Foreign Investment Development Board.

Министър Добрев поздрави своя колега за забележителното икономическо развитие на Китай и постигнатия траен ръст на БВП. Той представи основните усилия на България за справяне с предизвикателствата на икономическата криза и резултатите от тях.
България прилага най-ниските данъци в ЕС, които не бяха повишени дори в периода на кризата, изтъкна Добрев. По неговите думи днес нашата страна е една от най-добрите дестинации за инвестиции в Европа - доброто географско положение, финансовата стабилност, ниските разходи за производство и добрата квалификация на персонала съдействат за това.
Министърът посочи и облекченията, въведени със Закона за насърчаване на инвестициите и практиката на БАИ, които имат за цел да улеснят компаниите, избрали да развиват бизнес в страната. Сред тях бе изтъкната и възможността всеки инвеститор да разполага с асистент, който да подпомага контактите му с местните власти.
Изграждането на индустриални зони и развитието на технологични дейности в нашата страна също създават добро поле за сътрудничество между България и Китай, подчерта министър Добрев и посочи за пример индустриалната зона в Божурище и София тех парк. По неговите думи електрониката, машиностроенето, автомобилостроенето, аутсорсинга и др. са перспективни области за привличане на китайски инвестиции в България.
Министър Добрев изрази надежда, че установяването на водещи китайски компании като Huawei и Great wall в България ще послужи като добър пример за насърчаването на други китайски фирми да инвестират в нашата страна.
Мяо Вей представи пред министър Добрев целите, които си поставя неговата страна за развитие до 2030 г. и за изграждане на модерна пазарна икономика. Той подчерта значението на индустриалния сектор и информационните и комуникационните технологии за постигане на тези цели. Отношенията на взаимно доверие между Китай и България като член на ЕС също имат определено място в този процес, подчерта Мяо Вей.
Министерството на индустрията и информационните технологии на Китай ще работи в тясно сътрудничество с МИЕТ за създаване на повече програми за коопериране между предприятията от двете страни, стана ясно още по време на срещата.
Машиностроенето и енергетиката са приоритетни сектори за сътрудничеството между България и Китай – това стана ясно по време на среща на министър Добрев със заместник министъра на търговията на азиатската страна Джун Шан.
Шан изрази задоволството на китайската страна от постигнатия ръст в областта на търговията и необходимостта от задълбочаване на работата между двете страни за увеличаване на китайските инвестиции в България. В контекста на мерките за насърчаване на икономическите отношения със страните от Централна и Източна Европа г-н Шан подчерта значението на България като важен партньор. В рамките на срещата бе изразена подкрепата на китайското правителство за разширяване на инвестициите на местни компании в България, както и готовността на китайската страна да работи с българското правителство за създаването на индустриална зона у нас.
През 2011 г. износът на България към Китай е нараснал със 103.2 % спрямо 2010 г. Китай е държава с увеличаващо се потребление на селскостопанската продукция, а в България има условия за отглеждането на култури, благоприятни за азиатския пазар, подчерта министър Добрев по време на срещата.
Пред колегата си българският министър изрази желание за увеличаване броя на китайските туристи В България. За периода януари-август 2012 г китайските туристи, посетили страната ни, са се увеличили с 31 % спрямо същия период на 2011 г. През този месец МИЕТ организира информационен тур за китайски журналисти у нас, а за следващата година планираме подобно посещение и за китайски туроператори.
В рамките на двете официални срещи министър Добрев потвърди желанието на България през 2013 г. да бъде домакин на годишната среща на правителствените лидери на Китай и страните от Централна и Източна Европа.
В присъствието на Делян Добрев и Джун Шан бе подписан меморандум за сътрудничество в областта на насърчаването на инвестициите между двете държави.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg