EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Фонтанът на бул. „Витоша” с нов облик (снимки)

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фонтанът на бул. „Витоша” с нов облик (снимки)

mail09:45 | 16.04.2014прегледи 2187 коментарикоментари 0


В Официалния блог на Столична община са публикувани предложения за нова визия на фонтана на обновения бул. „Витоша”. Вижте ги в слайда. На страницата на блога може да се гласува за предпочитан проект. Към този момент най-много гласове са събралие проектите на:

9 – Николета Иванова – Чадърите II (31%, 788 гласа)
8 – Николета Иванова – Чадърите I (15%, 376 гласа)
5 – Михаела Каменова – Градското множество I (13%, 314 гласа)

Новият фонтан на обновения столичен булевард предизвика противоречиви реакции и насмешки, още с пускането му в експлоатация. Това принуди кметът на София Йорданка Фандъкова да обяви миналото лято, че Националната художествена академия е натоварена със задачата да промени визията му. Според кмета ще е добре да се поставят фигури около фонтана, като може да се ползват образци на други градове у нас и по света. Няма ограничение на тематиката, но важно условие е те да се вписват в обща визия на ремонтирания централен булевард.

Междувременно, Столична община започна поетапното пускане на фонтаните в София. Три от съоръженията, фонтанът на входа на Южния парк, фонтанът пред Народния театър и този на площад „Бански“, вече работят, след като бяха реконструирани и модернизирани през 2012 – 2013 г.
В момента текат ремонти на седем от фонтаните в града, включващи хидроизолация, подмяна на облицовъчните плочи, изнасяне на помпените агрегати в нови помпени шахти извън водните огледала, с цел привеждането им към новия стандарт за безопасност, действащ от 01.09.2013 г. През месец май ще бъдат пуснати фонтаните пред Президентството, в парка „Вл. Заимов”, този пред административната сграда на район „Изгрев” и фонтан „Буката. Фонтаните пред минералната баня и на кръговото кръстовище в гр. Банкя ще започнат да работят през месец юли 2014 г.
С поставянето на нова хидроизолация ще се намалят значително загубите на вода, някои от съоръженията ще бъдат с нова водна архитектура и ефектно осветление и увери, че с въвеждането на новия стандарт за безопасност ще се подобри сигурността на съоръженията.
Фонтаните се източват и почистват с препарати против микроорганизми на всеки два месеца, както и ежедневно почистване на водното огледало от отпадъци. Преди пускането на фонтаните са направени електрически замервания, с оглед безопасността на гражданите.
Тази година няма да заработят единствено фонтаните пред Националния дворец на културата, където се извършва цялостна модернизация на парковото пространство с европейски средства.
 

Източник: Столична община, Официален блог


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg