EUR 1.9558
USD 1.7607
CHF 1.8218
GBP 2.2981
CNY 2.5672
you tube
mobile version

Фирми: Бош, Булгартабак, Терем, Армако

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: Бош, Булгартабак, Терем, Армако

mail16:10 | 16.01.2019прегледи 902 коментарикоментари 0


“Бош софтуер иновейшънс” отваря скоро център за създаване и развитие на автомобилен софтуер в “София Тех парк”. Компанията е започнала да набира екип от началото на годината. “Бош” разчита в развойния център да продължи със създаването и развиването на софтуер за автомобилния сектор. Компанията работи за всички големи немски автомобилопроизводители, доставяйки им навигационен и диагностичен софтуер, както и такъв, подпомагащ управлението на автомобила, и други компоненти като хидравликата, горивната част и др. Отделно произвежда и оборудване за автосервизи, включително и диагностична техника за изгорелите газове. Очаква се “Бош” да подпишат договор, по силата на който държавата ще им даде клас за инвеститор и ще имат възможност да получат преференции по Закона за насърчаване на инвестициите.

---------------------

"Булгартабак Холдинг“ затваря предприятието за производство на цигари в Благоевград. Фабриката на "Булгартабак" в Благоевград е най- голямото предприятие на цигарения холдинг. От 2000 заети във фабриката преди, в момента в нея са останали едва 200 души. Ръководството на дружеството е дало двудневен срок на хората да подадат заявления за доброволно напускане. Те са били уведомени, че фабриката се закрива и за тях е по-добре да поискат работодателят да ги освободи по чл. 331 от Кодекса на труда, тоест да напуснат доброволно. При това положение съкратените ще получат между 4 и 5 брутни работни заплати, в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение. В противен случай ще бъдат пуснати в принудителен неплатен отпуск, а след това фабриката спира работа окончателно. През последните три месеца дружеството е работило денонощно на максимални обороти, без спиране през почивните и празничните дни, за да се изпълни в срок последната поръчка към клиенти на Булгартабак.

-----------------

През 2018 г. влошеното финансово състояние на „ТЕРЕМ“ ЕАД спрямо предходни години се подобрява съществено, поне що се отнася до печалбата. Тя скача със 107% на годишна база - от 1,52 млн. лв. преди година до 3,16 млн. лв. сега. За първите 6 месеца от 2018 г. дружеството отчете печалба от 1,3 млн. лв. Въпреки над двойния ръст на печалбата приходите от продажби в края на деветмесечието на 2018 г. отчитат различна тенденция - те спадат с цели 112 на сто - до 3,3 млн. лв. при 7 млн. лв. за същия период на 2017 г. Причината за добрия плюс в крайна сметка е в силно редуцираните разходи – основно за амортизации на нефинансови активи и разходи за външни услуги. Разходите за материали също са орязани почти изцяло в края на деветмесечието – от 1 млн. лв. за 2017 г. до 100 хил. лв. през септември 2018 г. През деветмесечието компанията е инвестирала 1,3 млн. лв. „Група „ТЕРЕМ” отчита увеличение от 1% на произведената продукция и спад от 10% на реализираните (агрегирани) нетни приходи от продажби през деветмесечието на 2018 г., в сравнение със съпоставимия период от предходната 2017 г. Компанията е свила и персонала си. В рамките на една година (от 01.10.2017 г. до 30.09.2018 г.) броят на служителите е свит с общо 167 човека, като към края на септември за „ТЕРЕМ“ работят 1263 човека.

-------------------------

Оръжейна фирма става собственик на ски зона "Картала" в района на курортния комплекс "Бодрост" над Благоевград . Акционерното дружество "Армако" е подписало договор и е започнало процедура за изкупуването на дълговете, натрупани от досегашния собственик на апетитния имот - "Прима инвест БГ" , което е длъжник на Българо-американската кредитна банка. Самата кредитна институция сделката все още не е завършена окончателно, предстои в близките дни тя да бъде дооформена документално. Става дума за необслужван кредит в размер на 4 125 200 евро, който повече от десет години е "висял" в регистъра на финансовата институция. Въпреки подписаните осем анекса към първоначалния договор на благоевградското дружество, собственост на Илия Ризов, до сегашната сделка в банката не е влязъл и лев погашение. Новият собственик обаче вече е издължил затлачения от години кредит и изтрил черната точка от кредитния портфейл на финансовата институция.

------------------

Expat получи вноска от 2,9 млн. лв. (записване на 1,76 млн. дяла) във фонда си за Словения, наречен Expat Slovenia SBI TOP UCITS ETF. Записването е било на 9-и януари 2019 г. Увеличението в дяловете на фонда, следващ словенския основен индекс, е близо 19 пъти за ден и активите му достигат 3,07 млн. лв. в 1,86 млн. дяла. Водещ продукт в портфолиото на Expat остава фондът върху българския основен индекс SOFIX, който е с активи от 25,3 млн. лв. На трето място е този за Румъния, Expat Romania BET UCITS ETF с активи от 464 млн. лв. Четвърто място си делят фондовете за полския и гръцкия основни индекси с по около 320 хил. лв. От полския фонд има теглене за 60 000 дяла, или за около 102 хил. лв. Всички индекси са на минус спрямо нивата им на стартиране поради започналите понижения на световните фондови пазари в последните месеци.

Източник:  Източник: 24 часа, Медияпул, Банкерь,  investor.bg

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg