EUR 1.9558
USD 1.7200
CHF 1.7310
GBP 2.1955
CNY 2.4996
you tube
mobile version

Фирми:Интермодален влак, спад при ПИБ, Starbucks

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:Интермодален влак, спад при ПИБ, Starbucks

mail14:11 | 07.03.2018прегледи 3763 коментарикоментари 0


Транспортната компания „ПИМК“ ООД пусна първия си интермодален влак. Дестинацията на композицията е турският град Черкезкьой. Влакът ще поема всеки петък от терминала край Пловдив и в събота ще разтоварва в Турция. Оттам той ще потегля обратно за България и в неделя ще е композиран обратно на интермодалната станция. Превозвачът спечели концесията на терминала през миналата година. Той се намира в района на гара Тодор Каблешков. Компанията ще го стопанисва 27 години. Влакът тръгва с 34 вагона, всеки с по 20 тона разнообразни товари, уточниха от компанията. Това се равнява на пренос на товар от 34 тира. Предимствата на железопътния превоз са поне две – облекчаване на шосейния трафик и намаляване на вредните емисии заради електротранспортирането на товарите. Бъдещите планове на “ПИМК“ ООД предвиждат да бъде пуснат и още един влак – от Пловдив за Велс (Австрия). Той ще бъде с 30 ремаркета, понеже ще минава през Сърбия, а там има ограничения за дължината на жп композицията.

 

„Първа инвестиционна банка“ АД (ПИБ) намалява печалбата си към края на 2017 година. Нетната печалба на банката се свива със 7% през 2017 г., като към 31 декември е в размер на 92,2 млн. лв. Общите приходи от банкови операции за 2017 възлизат на 406,6 млн. лв., като намаляват с 14% на годишна база. Нетният лихвен доход е в размер на 260,9 млн. лв., като отчита понижение от 18% за миналата година. Банката отчита нетен доход от такси и комисиони в размер на 102,2 млн. лв., което е ръст на годишна база с 11%. Балансовото число на банката към 31 декември достига 8,921 млн. лв. и по този начин „Първа инвестиционна банка“ АД запазва мястото си сред водещите банки в българската банкова система. Депозитите от други клиенти са в размер на 7,6 млн. лв. Счетоводният собствен капитал за 2017 г. нараства с 90 млн. лв., главно поради генерираната печалба за периода в същия размер. Вземанията от клиенти по балансова стойност са в размер на 5,2 млн. лв. Коефициентът на капиталова адекватност на ПИБ към 31 декември 2017 г. достига 15,89 %, увеличение с 0,76 процентни пункта спрямо година по-рани, главно поради отчетеното през първо полугодие на 2017 г. капитализиране на печалбата за 2016 г. Адекватността на капитала от първи ред е 15,87%, а съотношението на базовия собствен капитал от първи ред е 12,87%.

 

Starbucks планира да открие най-малко четири нови заведения в България през 2018 г. Кафе-веригата ще бъде представена с обекти във Варна, в столичния мол "България", в Бургас и в още един нов град. "Предвидената за 2018 г. инвестиция е над 7 млн. лв. Ще осигурим приблизително 130 нови работни места", съобщиха от компанията. Компанията, която управлява оперативно веригата - AmRest Coffee ("АмРест Кофи"), отчита 30% ръст в продажбите за 2017 г. спрямо предходната година. Печалбата е на същото ниво като през 2016 г. Това се дължи основно на инвестирането в нови обекти и инициативи, свързани с разширяване на асортимента и повишаване квалификацията на мениджърите и баристите. През 2016 г. компанията отчита 4.173 млн. продажби от приходи, 472 хил. лв. брутна печалба и 202 хил. лв. - оперативна печалба. Към момента делът на Starbucks в пазара на кафе-веригите е около 10% според данни на Euromonitor.

 

Рейтингът на Столична община, даден от международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P), беше потвърден на BBB-. Той бе повишен за последно през декември 2017 г., когато от BB+ бе вдигнат на BBB- със стабилна перспектива. По този начин рейтингът попада в групата на т.нар. инвестиционни рейтинги. Това помага за привличане на по-евтин финансов ресурс. Събитието, което е довело до потвърждаване на по-високия рейтинг, сега е продажбата на дела на София в Общинска банка, което се счита за съществено за рейтинга събитие. “В резултат на това се подобрява с едно стъпало оценката на ключовия фактор “Условни задължения”, които от “Високи” стават “Умерени”, пише в документа на агенцията. Според предварителните данни за изпълнение на бюджета на София за 2018 г. приходите в общинската хазна през първите два месеца на годината са с над 5,3 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. Общо 87,2 млн. лв. са данъчните и неданъчни постъпления в общинската хазна през януари и февруари.

Източник: Дарик радио, Инвестор, Капитал, 24 часа


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg